Fon der Lajen: Gasni interkonektor menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi

Izvor: Beta, 01.Okt.2022, 14:14

Fon der Lajen: Gasni interkonektor menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi

Zvaničnici EU i regiona ukazali su danas, na otvaranju gasnog interkonektora izmedju Grčke i Bugarske, na značaj tog projekat za stabilnost regiona i njegov značaj za energetsku bezbednost Evrope.Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na ceremoniji u Sofiji da je gasovod važan doprinos ka ograničavanju Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte da ucenjuje i kažnjava EU.Danas je pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom."Ovaj gasovod menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi. Ovaj projekat znači slobodu", rekla je fon der Lajen na ceremoniji kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, premijer Grčke i predsednici Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana.Ona je rekla da je EU dala gotovo 250 miliona evra za finansiranje tog projekta."Ljudi u Bugarskoj i širom Evrope osećaju posledice ruskog rata. Ali zahvaljujući projektu kao što je ovaj, Evropa će imati dovoljno gasa za zimu. Evropa ima sve što joj treba da se oslobodi zavisnosti od Rusije. To je pitanje političke volje", rekla je fon der Lajen.Ona je rekla da projekat ohrabruje region da bude na pravom putu.Bugarski predsednik Rumen Radev je rekao da ...
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fon der Lajen: Gasni interkonektor menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2022

Zvaničnici EU i regiona ukazali su danas, na otvaranju gasnog interkonektora između Grčke i Bugarske, na značaj tog projekat za stabilnost regiona i njegov značaj za energetsku bezbednost Evrope.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.