File pred srpskim poslanicima: Otvorimo zajedno vrata Evrope

Izvor: Politika, 29.Mar.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File pred srpskim poslanicima: Otvorimo zajedno vrata Evrope

BEOGRAD – Komesar EU za proširenje Štefan File pozvao je danas državne institucije Srbije da, sa povećanom agilnošću, sprovedu reformske procese koji su uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU i poručio da će EU nesebično pomagati Beogradu da „otvori evropska vrata”.

Obraćajući se na posebnoj sednici poslanicima Skupštine Srbije, File je istakao da je navodni zamor u proširenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU samo mit i da je Srbija dobrodošla u evropsku porodicu.

On je, međutim, naglasio da približavanje EU „nije laka i udobna vožnja” i da je potrebna saglasnost političkih činilaca o ključnim i strateškim pitanjima, u čemu bi parlament trebalo da prednjači.

„Situacija nije, laka naročito kada rešavate toliko pitanja u tako kratkom roku, ali verujemo da to možete da ostvarite. U tom poduhvatu niste sami. Mi smo tu da vam ponudimo pomoć i da taj put pređemo sa vama. Ovo je naš strateški projekat -projekat dolaska Srbije tamo gde pripada - u porodicu EU. Nema prostora za sumnju, već samo za energiju i akciju”, poručio je File, koji je poslanicima predočio osam prioriteta u procesu evrointegracija.

Prema njegovim rečima, mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU je prilika da se pređe na dalje korake u procesu pristupanja i u zajedničkom interesu Beograda i Brisela je da „Srbija postane dobra vest na polju proširenja u 2011. godini”.

„Mišljenje Evropske komisije je prilika da se pređe na suštinski značajnu fazu, a to je status kandidata, a možda i datum za početak pregovora”, rekao je File.

U tom procesu, kako je istakao, poseban značaj imaju takozvani politički kriterijumi, a to su reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, promena izbornog zakonodavstva, stvaranja uslova za efikasan rad regulatornih tela, regulisanje imovinskih prava i poštovanje ljudskih prava i sloboda.

„Ove reforme su hitne jer obezbeđuju funkcionalnu demokratiju i predstavljaju ono što nazivamo političkim kriterijumima. Ispunjavenje političkih kriterijuma je od suštinske važnosti za dobijanje pozitivnog mišljenja zato što svaka zemlja mora da je funkcionalna demokratija da bi EK dala pozitivno mišljenje o njenoj kandidaturi”, kazao je File.

On je naveo i dva dodatna prioriteta koji će biti od značaja pri razmatranju kandidature Srbije, a to su regionalna saradnja i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, EU ceni pozitivan duh u kojem je pokrenut dijalog Beograda i Prištine, a porebno je uložiti i znatne napore u rešavanje problema izbeglica i raseljenih lica, odnosno njihovu inkluziju.

Kade je reč o neophodnosti pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, ona sa stanovišta EU, prema Fileovim rečima, nije samo međunarodna već i moralna obaveza.

„Saradnja sa Haškim sudom biće od ključnog značaja za zaljučke u okviru mišljenja Evropske komisije i odluku 27 zemalja članica”, poručio je File.

----------------------------------------

Dačić -File o azilantima, nije ugrožen „beli šengen"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas u Beogradu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da je broj državljana Srbije koji traže azil u zemljama Unije u februaru bio za 35 odsto manji u odnosu na decembar prošle godine.

Dačić je, u izjavi novinarima posle susreta sa Fileom, rekao da „ne postoji nikakva namera” EU da Srbiji ograničava viznu liberalizaciju zbog problema lažnih azilanata i najavio da će krajem aprila u Beograd doći ekspertska misija Direkcije za proširenje EU, koja će se baviti proverom sprovođenja naših obaveza u vezi sa viznom liberalizacijom.

Po njegovim rečima, prošle godine je 10.000 građana Srbije zatražilo azil u zemljama EU, od toga najveći broj u Švedskoj, čak 60 do 70 odsto.

Dačić je dodao da je u stalnom kontaktu sa ministrima policije i pravde više zemalja EU radi rešavanja ovog pitanja, a da je evropskom komesaru danas predao pismeni dokument o tome šta je Srbija preduzela u vezi sa lažnim azilantima.

Ministar je istakao da je za MUP Srbije najvažnija kontrola procesa liberalizacije i ispunjavanje standarda i kriterijuma za dobijanje statusa kandidata i, kasnije, za punopravno članstvo Srbije u EU.

Dačić je kazao da je sa Fileom razgovarao i o izveštaju ekspertskih komisija EU, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

----------------------------------------

Evropska komisija dostavila Srbiji poslednja dodatna pitanja

BEOGRAD – Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije saopštila je danas da joj je Evropska komisija dostavila poslednji set od 629 dodatnih pitanja koja se najvećim delom odnose na pojašnjenja već dostavljenih informacija na Upitnik EK.

Dodatna pitanja su iz oblasti političkog i ekonomskog kriterijuma, pravosuđa i osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti i zajedničke spoljne i bezbednosne politike, navodi se u saopštenju.

Dodatna pitanja, koja su dostavljena 25. marta, odnose se na odgovore na Upitnik EK, koji su predstavnici Vlade predali 31. januara 2011. godine, navela je Kancelarija za evropske integracije.

U najvećem broju, ona se odnose na pojašnjenje već dostavljenih informacija razvrstanih po pregovarčkim poglavljima, ali postoji i određeni broj suštinski novih pitanja, navela je ta Kancelarija.

Odgovori na dodatna pitanja biće dostavljeni Evropskoj komisiji pre kraja treće nedelje aprila, odnosno do Uskršnjih praznika, piše u saopštenju.

Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, kao i procene ekspertskih misija, ali i rezultata tekućih reformi, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i koliko je spremna za pregovore o ulasku u članstvo.

Objavljivanje Mišljenja očekuje se 12. oktobra, a za sticanje statusa kandidata, potrebno je i da pozitivno mišljenje Komisije jednoglasno podrže države članice EU, istakla je Kancelarija za evropske integracije.

Tanjug

-------------------------------------------------

Tadić i File: Obrazovanje ključno za sveukupni razvoj

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić i evropski komesar za proširenje Štefan File istakli su danas u Beogradu na otvaranju konferencije o međunarodnoj saradnji u visokom obrazovanju da je ono ključno za sveukupni razvoj društva.

„Najbrži i najlakši način da se smanje razlike u razvijenosti jeste investicija u obrazovanje”, rekao je Tadić na otvaranju skupa povodom 20 godina Tempus programa Evropske unije za saradnju u visokom obrazovanju.

Tadić je rekao da se u „središtu razvoja civilazije nalazi obrazovanje, a u središtu tog razvoja nalazi se nauka” i podvukao da je „obrazovanje suštinski najznačajniji resurs naše civilizacije”.

File je rekao da je obrazovanje „ključni činilac za društveni i ekonomski razvoj”.

On je kazao da je Tempus program jedinstveni instrument razvoja i najstariji program EU za saradnju u obrazovanju kao i da je fokusiran na dugoročni razvoj.

File je rekao da je Srbija jedan od glavnih partnera u programu Tempus i da je za period 2007-2013. izdvojeno 200 miliona evra za oko 236 projekata.

Tadić i File su podsetili da je Tempus program započet pre 20 godina u okviru EU i sa zemljama koje su težile da postanu članice Unije, ali da je posle proširen i na Zapadni Balkan, istočnu Evropu, Bliski istok i severnu Afriku.

Srpski ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je kazao da današnji skup ima za cilj da se sagleda ono što je urađeno u poslednjih 20 godina i da se razmotre mogućnosti za dalji razvoj.

Na otvaranju konferencije govorila je i direktorka Generalnog direktorata EK za razvoj i saradnju EuropeAid Frančeska Moska. Beta

objavljeno: 29.03.2011.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.