File pred srpskim poslanicima: Otvorimo zajedno vrata Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File pred srpskim poslanicima: Otvorimo zajedno vrata Evrope

BEOGRAD -

Komesar EU za proširenje Štefan File pozvao je danas državne institucije Srbije da, sa povećanom agilnošću, sprovedu reformske procese koji su uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU i poručio da će EU nesebično pomagati Beogradu da "otvori evropska vrata".

Obraćajući se na posebnoj sednici poslanicima Skupštine Srbije, File je istakao da je navodni zamor u proširenju EU samo mit i da je Srbija dobrodošla u evropsku porodicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je, međutim, naglasio da približavanje EU "nije laka i udobna vožnja" i da je potrebna saglasnost političkih činilaca o ključnim i strateškim pitanjima, u čemu bi parlament trebalo da prednjači.

"Situacija nije laka, naročito kada rešavate toliko pitanja u tako kratkom roku, ali verujemo da to možete da ostvarite. U tom poduhvatu niste sami. Mi smo tu da vam ponudimo pomoć i da taj put pređemo sa vama. Ovo je naš strateški projekat - projekat dolaska Srbije tamo gde pripada - u porodicu EU. Nema prostora za sumnju, već samo za energiju i akciju", poručio je File, koji je poslanicima predočio osam prioriteta u procesu evrointegracija.

Tempus

Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovao je u Beograd, gde razgovara sa najvišim srpskim zvaničnicima o daljim koracima Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"Srbija se opredelela da postane članica Evropske unije (EU) i nadam se da će ove godine dobiti statis kanidata i ubrzo početi pregovore", rekao je predsednik danas Srbije Boris Tadić, otvarajući konferenciju posvećenu obeležavanju 20. godišnjice evropskog Tempus projekta, kojoj je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je na početku posete, zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom obrazovanja Žarkom Obradovićem otvorio konferenciju koja se održava povodom obeležavanja 20 godina "Tempus programa" finansiranog sredstvima EU.

Tadić: Obrazovanje motor razvoja

Tadić je podsetio da obrazovni program Tempus ne obuhvata samo članice Evropske unije (EU), već i zemlje sa drugih kontinenata.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da EU strategijski gradi prostor koji je komplementaran sa njenim političkim, bezbednosnim i obrazovnim standardima.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Tadić je rekao da naše učešče u ovom programu znači da smo jedan rod i da delimo zajedničke vrednosti i ciljeve".

Tadić je naglasio da se u središtu razvoja društava nalaze obrazovanje i nauka i da investiranje u obrazovanje predstavlja suštinski doprinos bezbednosti.

"Danas se u mediteranskomn bazenu suočavamo sa velikim bezbednosnim izazovima, koji su dobrim delom posledica neravnomernog razvoja", rekao je Tadić.

On je naglasio da je obrazovanje jedan od ključnih motora razvoja .

Posebno su važne dve oblasti - osnovno obrazovanje, koje treba da uputi decu kako da uče, i visoko obrazovanje, koje priprema za posao i podstiče zaspošljavanje, rekao je Tadić.

Obradović: Visoko obrazovanje u skladu sa EU

Ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović rekao je na otvaranju konferencije povodom 20. godina "Tempus programa" da oblast visokog obrazovanja predstavlja jedan od najvećih potencijala i da Srbija nastoji da tu oblast unapredi i uskladi sa evropskim vrednostima.

Prema njegovim rečima, upravo ova oblast obrazovanja treba da obezbedi brži društveno-ekonomski razvoj i transformaciju društva.

"Zbog toga Srbija nastoji da ovaj deo obrazovnog sistema što više unapredi i uskladi sa evropskim vrednostima", rekao je Obradović.

TEMPUS je program EU koji za cilj ima modernizaciju visokog obrazovanja u partnerskim zemljama istočne Evrope, centralne Azije, zapadnog Balkana i mediteranskog regiona, uglavnom kroz projekte međuuniverzitetske saradnje.

File: Srbija - jedan od najaktivnijih partnera TEMPUS-a

Komesar EU za proširenje Štefan File izjavio je danas da je obrazovanje ključno za širenje evropskih vrednosti i podsticanje ekonomskog razvoja u zemljama učesnicama programa TEMPUS.

Posle konferencije povodom 20. godišnjice programa TEMPUS, kojoj su u Beogradu prisustvovali predstavnici 50 zemalja, File je novinarima rekao da EU danas podržava razvoj visokoškolskih sistema "od Rabata do Vladivostoka", i da o značaju programa svedoči broj učesnika na današnjem skupu.

Prema njegovim rečima, veoma je simbolično to što se jubilej TEMPUS-a obeležava konferencijom u Beogradu, jer Srbija je u protekloj deceniji sprovela velike reforme visokoobrazovanog sistema i postala je jedan od najaktivnijih partnera programa TEMPUS.

"Kroz TEMPUS je od devedesetih godina profesorima i studentima omogućeno da putuju i razmenjuju ideje bez ograničenja, i ta slobodna razmena je doprinela demokratizaciji u svim našim partnerskim zemljama", dodao je File.

File pred poslanicima

Komesar za proširenje EU potom će se sastati sa premijerom Mirkom Cvetrkovićem, potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem, predsednicom Narodne Skupštine Slavicom Đukić Dejanović.

File će se u Skupštini, na posebnoj sednici obratiti poslanicima.

Takođe, predviđeni su i susreti sa ministrima unutrašnjih unutrašnjih poslova i pravde Ivicom Dačićem i Snežanom Malović.

Uoči posete, visoki evropski zvaničnik je izjavio da je 2011. godina prilika za sprovođenje politike proširenja EU na sve zemlje Zapadnog Balkana, posebno za Srbiju.

"EU je pokazala da želi mnogo bliže veze sa Srbijom i ja ću sa svojim sagovornicima u Beogradu razgovarati o brzini ekonomskih i političkih reformi koje se sprovode", rekao je File.

Fileovoj poseti prethodile su posete ekspertskih misija EK koje su analizirale odgovore koje je Srbija navela u Upitniku Komisije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File pred srpskim poslanicima

Izvor: RTV Pink, 29.Mar.2011

Otvorimo zajedno vrata Evrope . . . Komesar EU za proširenje Štefan File pozvao je danas državne institucije Srbije da, sa povećanom agilnošću, sprovedu reformske procese koji su uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU i poručio da će EU nesebično pomagati Beogradu...

Nastavak na RTV Pink...

File pred srpskim poslanicima: Otvorimo zajedno vrata Evrope

Izvor: Politika, 29.Mar.2011

BEOGRAD – Komesar EU za proširenje Štefan File pozvao je danas državne institucije Srbije da, sa povećanom agilnošću, sprovedu reformske procese koji su uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU i poručio da će EU nesebično pomagati Beogradu da „otvori evropska...

Nastavak na Politika...

File: Ova vožnja neće biti laka

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2011

Evropski komesar Štefan File tokom posete Beogradu državnom vrhu dao podršku, ali i poručio: Reforme moraju da budu suštinske

Nastavak na Večernje novosti...

Otvorena su vam vrata EU

Izvor: TvojPortal.com, 30.Mar.2011, 10:31

(press) Optimizam - Štefan File nagovestio da će biti određen i datum za početak pregovora o članstvu Srbije u EU. . Politički kriterijumi najbitniji.. Štefan File i Božidar Đelić. . Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je juče da isključivo od vlasti u Beogradu zavisi kojim će...

Nastavak na TvojPortal.com...

File:EU vam je na dohvat ruke

Izvor: TvojPortal.com, 30.Mar.2011

(Dnevnik) Dolazak Srbije tamo gde pripada, u porodicu nacija Evropske unije, realan cilj i na dohvat ruke. Omogućite nam da otvorimo sledeća vrata na putu ka EU krajem ove godine... . Otvorimo ova vrata zajedno, poručio je juče evropski komesar za proširenje Štefan File obraćajući se poslanicima...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.