FILE: SRBIJO, POŽURI

Izvor: Kurir, 30.Mar.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILE: SRBIJO, POŽURI

BEOGRAD - Hajde da otvorimo sledeća vrata na putu evropskih integracija Srbije.

Komesar za proširenje EU Štefan File ukazao je, u obraćanju poslanicima u srpskom parlamentu, na šest ključnih tačaka na kojima naša zemlja mora da radi u narednim mesecima ukoliko želi da se pridruži EU.

- Reforma pravosuđa se mora završiti, organizovanom kriminalu treba objaviti rat, promeniti izborno zakonodavstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << omogućiti adekvatno funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela, utvrđivanje pravne sigurnosti i imovinskih prava, zaštitu ljudskih prava i sloboda - istakao je File i posebno naglasio pomirenje i regionalnu saradnju, pitanje Kosova i saradnju s Tribunalom u Hagu.

- Situacija nije laka, naročito kad rešavate toliko pitanja u tako kratkom roku, ali verujemo da to možete da ostvarite. U tom poduhvatu niste sami. Mi smo tu da vam ponudimo pomoć i da taj put pređemo s vama. Naš strateški projekat je dolazak Srbije tamo gde pripada - u porodicu EU - naglasio je File i dodao da je EU spremna za proširenje.

- Priča o zasićenosti EU od proširenja je poput mita o Jetiju: svi pričaju o njemu, a niko ga nije video - rekao je File.

On se sastao i s potpredsednikom Vlade zaduženim za evropske integracije Božidarom Đelićem, koji veruje da će Srbija do decembra imati sve argumente da otpočne pregovore o članstvu u EU.

- Srbija u tom procesu ne očekuje nikakve privilegije, znamo da taj proces iziskuje kvalitetne reforme - rekao je Đelić.

File je naveo 2011. kao veoma važnu za proces evrointegracija Srbije:

- Isključivo od vlasti u Beogradu zavisi kojim će se tempom kretati ka EU. Važno je da ovaj proces bude vođen suštinskom željom, a ne da bude formalan, jer treba da donese korist građanima i istovremeno približi Srbiju EU. Uveren sam da ovaj proces uživa nepodeljenu podršku - rekao je File i dodao da je bilo razgovora i o saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

- Uzimamo u obzir sve što Srbija u tom smislu radi. Važno je da slede konkretni rezultati - naveo je File, dok je, upitan da li Srbija može da očekuje status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora ukoliko Ratko Mladić ne bude u Hagu, rekao da je odluka o tome u rukama članica EU.

J. Jovanović - G. Raković

Radikali izviždali evropskog komesara

Dok je evropski komesar govorio u parlamentu, poslanici SRS stajali su u majicama na kojima je pisalo „Srbija čeka Šešelja“. Oni su pri ulasku Filea u salu zviždali i vikali „ua“, a neki su se čak raspitivali kako se na engleskom kaže „dosta“, pa su evropskog gosta prekidali povicima „inaf“. Radikali su tokom obraćanja evropskog komesara sa svojih mobilnih telefona puštali četničke i nacionalističke pesme. Interesantno je da naprednjaci, čiji se vodeći dvojac Nikolić-Vučić nedavno sastao s Fileom, ovom evropskom gostu nisu aplaudirali, za razliku od poslanika kluba ZES, SPS-JS-PUPS, URS i LDP.

Premijer Cvetković ima grip

Predsednik Vlade Mirko Cvetković nije se sastao s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom zbog bolesti. Kako smo saznali, premijer je juče ujutro došao na posao bolestan i s temperaturom, misleći da će ipak uspeti da izgura dan do kraja. Ipak, zbog gripa i temperature pozlilo mu je i morao je da otkaže sve sastanke, pa i susret s Fileom. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ga je odmenio i poželeo mu brz oporavak od gripa:

- Mirko, mislimo na tebe! - poručio je Đelić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.