File: Ova vožnja neće biti laka

S. S. ROVČANIN

29. 03. 2011. u 08:28

Evropski komesar Štefan File tokom posete Beogradu državnom vrhu dao podršku, ali i poručio: Reforme moraju da budu suštinske

EVROPA je spremna da Srbiji otvori vrata, ali Srbija mora da sprovede reforme. One moraju biti suštinske i na korist građana, a ne samo formalne. Samo od vas zavisi kojom brzinom ćete nastaviti evropske integracije. Članice EU tražiće od Beograda konkretne rezultate na polju saradnje sa Hagom.

Ovo su osnovne poruke koje je u utorak u Beogradu našem državnom vrhu - predsedniku, ministrima, prvoj dami parlamenta i poslanicima preneo evropski komesar za proširenje Štefan File.

- Nije vreme za spekulacije da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata, već da se ozbiljno pristupi reformama - rekao je File posle sastanka sa vicepremijerom Božidarom Đelićem.

O tome da li Srbija može dobiti status kandidata bez Ratka Mladića iza rešetaka, File je rekao:

- O tome će odlučivati zemlje članice EU. Ipak, optuženi za ratne zločine treba što pre da budu privedeni pravdi.

Đelić je obećao da će Srbija ispuniti sve obaveze, doneti zakone i da se u narednim nedeljama očekuje ”reformski zamajac”:

- Ova godina je potencijalno istorijska za Srbiju. Nećemo propustiti priliku. Cilj je dobro poznat - da u decembru dobijemo status kandidata i datum za početak pregovora za EU.

Inače, Đelić je na ovom sastanku zamenjivao premijera Mirka Cvetkovića koji se razboleo. Ipak, dok je davao izjave, šefu je poručio:

- Mirko, brzo ozdravi. Mislimo na tebe. I Štefan misli na tebe!

Gost iz Brisela bio je i u parlamentu. Za skupštinskom govornicom proveo je 15 minuta. Posle pozdrava na srpskom jeziku, iscrpno je govorio koje obaveze moramo da ispunimo ili dovršimo u narednim nedeljama i mesecima, a to su: reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala, promena izbornog zakonodavstva, adekvatno funkcionisanje nezavisnih institucija, usvajanje zakona o finansiranju partija, rešavanje pitanja imovinskih prava, zaštita ljudskih prava i sloboda i saradnja sa Hagom.

AZILANTI
FILE je u razgovoru sa ministrom policije Ivicom Dačićem istakao da EU nema nameru da Srbiji ograniči viznu liberalizaciju. Tema na sastanku bili su i lažni azilanti, a Dačić je uveravao gosta da je za MUP najvažnija ”kontrola vizne liberalizacije i ispunjavanje kriterijuma za dobijanje statusa kandidata, a kasnije i punopravno članstvo u EU”.

- Napravljeni su važni koraci ka pomirenju, kao što su usvajanje deklaracije o Srebrenici i sastanak vašeg i hrvatskog predsednika u Vukovaru - rekao je File poslanicima. - Dosta sam čuo o zamoru od proširenja EU. Za mene je to mit, poput onog o Jetiju. O njemu se često priča, ali ga niko još nije video.

File je poručio da je mišljenje EK o reformama u Srbiji savršena prilika da se pređe na viši stepen odnosa sa EU, a to je mogući status kandidata, a možda čak i datum za početak pregovora:

- Evropa jeste nadohvat ruke, ali približavanje EU nije laka i udobna vožnja.

File je u parlamentu razgovarao sa predsednicom Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa. ”Perjanicama” stranaka u Skupštini poručio je da se moraju ukinuti blanko ostavke, jasno odrediti redosled na izbornoj listi, po kojem će se ljudi raspoređivati u državne institucije i da predlaganje zakona po hitnom postupku nije poželjno.

Lider SNS Tomislav Nikolić govorio je Fileu o svojoj nekadašnjoj stranci - SRS u negativnom kontekstu. A, radikali su, u već prepoznatljivom maniru gosta dočekali u majicama ”Srbija hoće Vojislava Šešelja”. Dok je File držao govor oni su vikali ”ua”, zviždali, puštali četničke pesme sa mobilnih telefona i na engleskom uzvikivali reč dosta - ”inaf”.

OBRAZOVANJE MOST SA EVROPOM

KOMESAR Štefan File i predsednik Boris Tadić otvorili su TEMPUS konferenciju o programu EU koji pomaže u razvoju visokog obrazovanja. Predsednik Tadić ocenio je priključenje država sa oboda EU u ovaj akademski program ”jednom od najvažnijih strateških odluka kojom se pokazuje duboko promišljanje u EU o značaju zajedničke budućnosti”:

- Neulaganje u obrazovanje snižava standard građana i čini ih nekonkurentnim na tržištu rada. Od izuzetne je važnosti da mreža visokih škola odgovara potrebama privrede i podstiče zapošljavanje.

Srbija je kroz ovaj program, naglasio je ministar obrazovanja Žarko Obradović, dobila više od 26 miliona evra. Realizovana su 102, a u toku je još 41 projekat. Dvodnevnom konferencijom u beogradskom hotelu ”Hajat”, na koju je došlo 250 zvaničnika iz više od 50 zemalja, obeležava se 20 godina postojanja TEMPUS-a. (I. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

MatijaBG

29.03.2011. 11:21

Stephan/e dobro nam dosao!!Jedva cekam i Summit NATO/a u Beogradu u junu!Sad je prilika za kandidaturu,a tad je prilika za aplikaciju!!!

dan osman

29.03.2011. 13:36

@MatijaBG - Matija šta ćeš sada da radiš?Rujke likvidirale Teroristu Doku Umarova...

Laza Lazarevic

29.03.2011. 14:56

@MatijaBG - Matija da se javi sutra,sa overenom knjizicom na pregled u 11h! HITNO

filipo

29.03.2011. 20:31

@MatijaBG - Najbedniji i najsramotniji samit. Pored njih, dugine boje su cvece. I na kraju, za mene je to uvreda stoleca.

FAKTORISTA

29.03.2011. 12:03

On je rekao da je Unija prepoznala obrazovanje kao jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv siromaštva i u razvoju ekonomije.Nazalost tog faktora kod nas nema, kod nas je taj faktor vec 3 meseca u strajku samim tim o borbi protiv siromaštva i razvoju ekonomije je suvise i govoriti.....bar su svi nasmejani na slici

MihailoZH

29.03.2011. 14:38

Nadam se da ce ovaj korak konacno uspeti da promeni i one koji misle da novac dzaba pada sa neba. EU se priblizaje a uz nju i kapitalizam, materializam a i naravno konkurencija.Porast zivotnog standarda nije sam da se ukljuci u EU porodicu, nego i da se bude vredno i napredno SVAKOG DANA. Inace ce nam da bude kao i Grckoj i Spaniji. U pravom kapitalizmu samo vredni i napredni prezivljavaju. Ostali ostaju siromasni i mastaju.

filipo

29.03.2011. 20:28

@MihailoZH - Mitjo, preseli iz Svajcarske negde u EU ili jos bolje u Madjarsku, Poljsku, Bugarsku, Cesku ili tako negde pa razvijaj teorije o kapitalizmu, konkurenciji itd. Zaboravio si jednu nematerijalisticku stvar - humanizam. Kako stoji u liberalnom kapitalizmu s ovom vrednoscu ili mozda sa moralom? Kako je ziveti, pa i da si bogatas, u okruzenju gde caruju mafijasi, pedofili, droga, raznorazni prevaranti, gde ne mozes ni na prvog komsiju da racunas? Ja bih rekao usamljeno, a ti?

Kole

29.03.2011. 16:37

Cemu nervoza lepo covek kaze ispunite sve obaveze.... i prema hagu pa da pricamo! Zasto niko nece da shvati da nikad necemo izruciti Hagu nikog, od sada a kad ce neko umreti to samo Bog zna. I Jugoslavija je cekala Artukovica kad je napunio 88 godina pa da dodje da se sahrani u njihovu lepu.

Georg

29.03.2011. 17:53

Konkretna saradnja znači hapšenje i izručenje "narodnih heroja" Mladića i Hadžića. A to ovde ne dolazi u obzir.

nesa inzenjer

29.03.2011. 20:53

Teško je da bilo ko može da predvidi i da obeća šta će biti posle 16. aprila.

Branko

29.03.2011. 23:10

Ozbiljne zemlje imaju kontinuitet politike bez obzira na promjene vladajucih stranaka. Znamo dobro da su nas vodece zemlje EU bombardovale, znamo da je sud u Haagu njihov politicki sud koji ima cilj da pokaze da su za sve krivi jedino i iskljucivo Srbi. Oni nemaju nikakvog respekta prema mrtvima Srbima a ni prema zivima. Kao sto su se igrali sa nama sargarepe i stapa u toku ratova, tako se igraju vec godinama oko clanstva u EU. EU je u krizi i sve vise se pokazuje da je to vestacka tvorevina.

Pjotr Cibukov

30.03.2011. 02:54

Ja sam trenutno pravoslavan. Hocu li smeti to da ostanem i posle sustinskih promena?

braca

30.03.2011. 10:13

Srbija NIKAD u eu i nato! Ima nas vise, nece vam to proci bez referenduma!