File: Nobel podsticaj širenju EU

Izvor: B92, 13.Okt.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Nobel podsticaj širenju EU

Brisel -- Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Nobelova nagrada za mir dodeljena Evropskoj uniji predstavlja podsticaj daljem širenju EU.

On je istakao da je nagrada došla u pravo vreme, samo dva dana posle objavljivanja novog izveštaja o napretku u proširenju EU i poslala pozitivnu poruku vlastima zemalja Zapadnog Balkana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"To je podsetnik u pravo vreme - da su deo najuspešnijeg i najambicioznijeg evropskog projekta", dodao je on u izjavi radiju Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, u vreme kada neki govore o zamoru od proširenja, a drugi o umoru od reformi, Nobelova nagrada za mir je ogroman podsticaj.

"Nadam se da će to učiniti da i političari i građani ozbiljno razmisle o moći promena koje daje proširenje i ojačati našu tvrdnju da dublje integracije i proširenje treba da idu zajedno, jer je to način da se ojača EU", rekao je evropski komesar.

Na pitanje da li će nagrada uticati na to da starije članice EU budu raspoloženije za širenje Unije, File je izrazio nadu da će to učiniti da njihov um bude otvoreniji.

"Nekad smo previše koncentrisani, verovatno s pravom, na naše unutrašnje probleme i izazove. Ali ovo je prilika da se razmišlja o tome da u našim rukama imamo najmoćniji instrument za promene, a to je proširenje", rekao je on.

On je dodao i da se nada da će članice prestati da gledaju na proširenje i produbljivanje integracija kao na dva odvojena pitanja i početi da ih posmatraju kao dva uporedna procesa, koji idu jedan uz drugi i jačaju EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.