Evropska trojka pritiska: Beograd i Priština da potpišu izjave o dobrosusedskim odnosima

Izvor: S media, 08.Okt.2012, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska trojka pritiska: Beograd i Priština da potpišu izjave o dobrosusedskim odnosima

Vodeća evropska trojka, Nemačka, Francuska i Velika Britanija, žestoko je pritisla ostale članice EU da se u zaključak izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ”ugradi” i zahtev za potpisivanje izjave o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine, saznaju ”Novosti”.

Diplomatska koplja lomiće se do poslednjeg momenta, sve do srede u 14 sati, kada će evropski komesar za proširenje Štefan File predstaviti izveštaj EK.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Završni ”glanc” mišljenja o napretku Srbije, a samim tim i na koji način će biti formulisan uslov uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Beograda i Prištine, i da li će dve strane to morati da stave i ”na papir”, znaće se već posle jutarnjeg, dvočasovnog kolegijuma Evropske komisije.

Pritisak zvaničnog Berlina je veliki, ali ni Srbija ne sedi skrštenih ruku. Naši zvaničnici žestoko lobiraju u Briselu, kako bi izdejstvovali što bolju i blažu formulaciju normalizacije odnosa.

Beograd je jasno dao do znanja da izjavu o dobrosusedskim odnosima ne može da potpiše i da bi ispostavljanje takvog zahteva, u stvari, značilo da Evropa neće Srbiju u svojoj zajednici.

Izvori iz Brisela objašnjavaju da postoje dva mišljenja među evropskim državama. Prvo, koje guraju Nemci, da se izjava o dobrosusedskim odnosima potpiše odmah, pre dobijanja datuma. Drugo, koju brani većina ostalih članica, da se ovaj paraf stavi naknadno, tokom predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.

- Nije realno da EK preporuči Evropskom savetu da u decembru dodeli Srbiji datum pregovora. Svaki dosadašnji izveštaj sadržavao je i zahtev za regionalnu saradnju, a sada ćemo videti koliko je jak nemački pritisak i čija formulacija će proći - kaže Milica Delević, šef parlamentarnog Odbora za evropske integracije.

(Novosti)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I dobrosusedski odnosi u izveštaju EU

Izvor: Beta, 09.Okt.2012, 00:21

BEOGRAD, 8. oktobra 2012. (Beta) - Nemačka, Francuska i Velika Britanija žestoko su pritisle ostale članice EU da se u zaključak izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije unese i zahtev za potpisivanje i.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.