Falkoni: Francuska želi Balkan i Srbiju u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falkoni: Francuska želi Balkan i Srbiju u EU

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je danas da Pariz želi da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, postanu članice EU, dodajući da je to cilj Francuske i da alternativnog nema.

Falkoni je, gostujući na televizijI N1, naglasio da nema spora oko angažovanja Francuske za priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU.

"Želimo da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, uđu u EU, to je naš cilj i drugog alternativnog nema", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručio je ambasador.

Dodao je da Francuska nema rezerve po pitanju ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, dodajući da se radi o procesu koji zahteva ispunjavanje određenih uslova.

U slučaju Severne Makedonije i Albanije, iako su se te zemlje trudile, posebno Prespanskim sporazumom, nisu ispunjeni neki uslovi kada je reč o reformama, naveo je Falkoni.

Kazao je i da je predsednik Emanuel Makron želeo da pozicija EU bude koherentna i da svi uslovi moraju biti ispunjeni, kao i da nema ustupaka.

"Ako nema ispunjavanja svih uslova onda bismo imali proces koji bi bio 'klizav'", rekao je Falkoni.

Francuski ambasador je istakao da ne treba precenjivati ono što se pre dve nedelje desilo u Briselu.

Naime, na izjavu izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je Francuska napravila istorijsku grešku, Falkoni je primetio da je američki diplomata dobar poznavalac regiona, ali očigledno ne i EU.

"Makron je opredeljen za reforme EU", naglasio je Falkoni koji je odnose Francuske i Srbije ocenio kao veoma dobre, građene na bogatoj istoriji saradnje i bratstva i na tesnim ekonomskim odnosima.

Poseta Makrona Srbiji je imala za cilj da pokaže želju Francuske i EU da budu više prisutni na Balkanu, ocenio je Falkoni a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine kazao je da je za evropsku perspektivu neophodna normalizacija odnosa te dve strane.

"Čuo sam da je predsednik Srbije rekao da je spreman za dijalog, ali je potrebno da postoji partner s druge strane. Prvi uslov je da bude formirana vlada u Prištini, nadam se da će nakon toga postojati volja za dijalogom", objasnio je.

Falkoni je izrazio nadu da će se dijalog uskoro nastaviti i ukazao da je EU glavni akter koji pomaže dijalog.

"Mi smo spremni da taj dijalog pratimo i podržimo sa Nemačkom, ali nismo spremni da ga vodimo umesto Beograda i Prištine", rekao je ambasador dodajući da će Francuska prihvatiti svako rešenje u skladu sa međunarodnim pravom, a koje prihvate Beograd i Priština

Političku situaciju u Srbiji opisao je kao kompleksnu, dodao je da ne želi "da sudi" o jednoj ili drugoj partiji, te da poštuje i stav o pozivu na bojkot, ali da je učešće na izborima način da se nečiji glas čuje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NEMA ALTERNATIVE" Ambasador francuske u Beogradu: Želimo da Zapadni Balkan, a posebno Srbija, uđu u EU

Izvor: Blic, 07.Nov.2019

Pariz želi da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, postanu članice EU, kaže ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, dodajući da je to cilj Francuske i da alternativnog nema.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.