Izvor: Luftika.rs, 29.Apr.2021, 21:49

Fajzer i Biontek traže hitno odobrenje vakcine za decu

Kompanija Biontek predaće zahtev Evropskoj uniji kako bi njihova vakcina protiv koronavirusa, namenjena za decu uzrasta od 12 do 15 godina, dobila potrebne dozvole već u junu ove godine. Biontek je zajedno sa partnerima iz Fajzera početkom aprila već predao isti zahtev za hitno odobrenje u SAD-u.
– U Evropi smo u poslednjoj fazi, pre nego što predamo podatke o kliničkim ispitivanjima Evropskoj agenciji za lekove (EMA), i postupak bi trebao da traje četiri do šest nedelja – >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << rekao je suosnivač i direktor njihove laboratorije Ugur Sahin za nemački Špigl.
Vakcina je trenutno odobreno samo za one starosti od 16 godina i više, prenosi Nova.rs.
Zahtevi za odobrenje se zasnivaju na podacima o kliničkom ispitivanju u trećoj fazi za taj uzrast objavljenim krajem marta koji su „pokazali da je vakcina efikasna 100 odsto“ u sprečavanju bolesti, ocenjuju iz laboratorije.
– Vakcina se dobro podnosi i propratne pojave su u osnovi slične onima kakve su primećene kod osoba od 16 do 25 godina – tvrde iz Fajzera i Bionteka.
Za decu od pet do 12 godina Sahin se i dalje oslanja na rezultate kliničkog ispitivanja u julu i ostaje kod planiranog odobrenja u septembru.
– Provera traje od četiri do šest nedelja – dodao je Sahin.
Sahin je zajedno sa suprugom suosnivač laboratorije u Majncu, ocenio da je „kolektivni imunitet“ u Evropi moguć „u julu, najkasnije u avgustu“ i izrazio svoje poverenje u efikasnost vakcina za takozvani indijski soj koronavirusa.
Ksenija primila prvo Fajzer pa Sinofarm vakcinu: “Osećam se pregaženo”

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.