Fajman: EU mora biti fleksibilnija

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajman: EU mora biti fleksibilnija

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman zatražio je, povodom krize u Grčkoj, od te zemlje, ministara finansija EU i evropskih finansijskih institucije da postignu konsenzus, ocjenivši da Unija ne smije "za sve da traži odobrenje tržišta" i mora biti fleksibilnija.

"Grci moraju da se pokrenu, ali i ministri finansija i evropske finansijske institucije", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh". >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

“Mi u Evropi nećemo dozvoliti da se naš finansijski svijet koji je često, za razliku od nas političara, međunarodno savršeno umrežen, rasparča. Moramo biti fleksibilniji i ponekad zemljama dozvoliti da se ne pridržavaju kriterijuma iz Mastrihta, ako mogu uvjerljivo da pokažu da im je novac, na primjer, hitno potreban za investicije u budućnosti”, podvukao je Fajman.

On je uvjeren u savladavanje krize, ali i upozorava da će "često biti velikih rizika i da će budućnost Grčke još neki put biti na ivici".

Grčka vlada Aleksisa Ciprasa, kako smatra njegov austrijski kolega, je potcijenila problem.

"Vlada je zasigurno po pitanju njene profesionalnosti još uvijek u procesu učenja. Ona je previše obećala i možda i sama vjerovala da može sve da ispuni", ocjenio je Fajman i dodao da će, ukoliko ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble želi da dokaže da je veliki profesionalac, a da u grčkoj vladi sjede početnici, u tome i uspjeti.

"Samo ne mogu u tome da prepoznam veliki smisao. To ne rješava nimalo probleme EU i građana u Grčkoj", poručio je on članu njemačke vlade.

Fajman je kazao da ne postoji razlog za slavlje zato što je neka zemlja tako dobra kada istovremeno južnoj Evropi prijeti humanitarna katastrofa.

"Zajednička Evropa živi od toga da susjed ne gladuje", zaključio je šef austrijske vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.