Fabrici: Proširenje Evropske unije prioritet u narednih pet godina

Izvor: RTS, 13.Feb.2020, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Proširenje Evropske unije prioritet u narednih pet godina

Uloga Evropske unije i šefa njene delegacije u Srbiji nije da podržava ovu ili onu političku opciju već da prati sprovođenje mera u vezi sa budućim izborima oko kojih su se usaglasili vlast i opozicija, rekao je za RTV šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Fabrici je u emisiji "Pravi ugao" RTV-a rekao da izbori formalno još nisu raspisani te da predizborna kampanja još nije krenula >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je pre rano ocenjivati da li ima pomaka u pomenutom dogovoru vlasti i opozicije a tiče se slobode medija, vladavine prava i slično.

Napomenuo je da se zalaže za to da se politički život odvija u parlamentu te da su izbori pravi put za promene u društvu a da je eventualni bojkot samo pitanje strategije političke borbe.
Ne treba mešati principe vladavine prava i izborno zakonodavstvo i uslove rekao je Fabrici ne želeći da komentariše promenu izbornog cenzusa. Naveo je stav venecijanske komisije koja zastupa mišljenje da u godini održavanja izbora nije dobro menjati izborne uslove.
Govoreći o pridruživanju Srbije EU Fabrici je rekao da se u Briselu posmatraju reforme i da će od njih zavisiti i brzina našeg pristupanja.
"Nova metodologija je zapravo način kako će izgledati pregovarački proces sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Srbija i Crna Gora mogu da je prihvate ako žele, a njena suština je u tome da se broj poglavlja faktički pregrupiše odnosno formatira u 6 klastera,mada o tome još nema odluke Evropskog saveta", rekao je Fabrici.
Dodao je da se ona zasniva na nekoliko principa od kojih su posebno značajni kredibilnost, dinamika i predvidljivost, te da bi više trebalo koristiti mehanizam međuvladinih konferencija.
"Srbija, rekao je, nije u senci početka pregovora između Evropske Unije i Albanije i Severne Makedonije. Srbiji se itekako pridaje značaj i važnost, i što više budete realizovali reforme bliže ste otvaranju novih poglavlja" .
Proširenje Evropske unije je prioritet u narednih pet godina, zaključio je između ostalog šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. 
Pažljivo čitam pisma koja mi stižu...
 EU smatra da izbori u Srbiji treba da se održe i da svi treba da učestvuju na njima, a na političkim liderima je da donesu odluku o tome, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji.
"Nije na EU da odlučuje o tome, to nije moja uloga, niti uloga EU. Naša uloga je da nastavimo da primenjujemo mere koje su dve strane dogovolile po pitanju izbora, a na političkim liderima je da donesu odluku. Ako mene pitate da li treba učestvovati na izborima, ja kažem "da", rekao je Fabrici gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV.
Upitan o pismu koje mu je uputio predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i kako objašnjava nezadovoljstvo među nekim vođama opozicije načinom na koji on pristupa situaciji u Srbiji, Fabrici je kazao da pažljivo čita pisma koja mu se šalju i da pažljivo sluša sve ono što se dešava u zemlji.
Đilas se juče obratio pismom šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji komentarišući ironično njegovu izjavu da EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji, i da je "evropska integracija Srbije realnost", dovodeći u pitanje tačnost Fabricijevih konstatacija.
"Razgovaram sa opozicijom, kako onim delom koji misli da je bojkot pravi put, ali i onom koja će izaći na izbore, to je deo mog posla", rekao je Fabrici.
Istakao je i da je prošle nedelje, kada je Beograd posetio evropski komesar Oliver Verheji, pozvao opoziciju na razmenu mišljenja, ističući da pažljivo sluša sve i da svima pruža priliku za interakciju.
On je naveo i da vladavinu prava ne bi trebalo nikako mešati sa zakonom o izborima.
"U poslednjih sedam meseci vredno smo radili sa celokupnom opozicijom i vlastima na unapređenju uslova i posmatraćemo kako će se taj događaj sprovesti. Komisija daje procenu, ali i preporuke za unapređenje situacije", rekao je on.
Srbija je, kaže, na putu ka članstvu u EU, ali će unija nastaviti "da posvećuje pažnju pitanjima vladavine prava, da čita ova, ali i druga pisma..."
Upitan da li to znači da EU ne podržava bojkot izbora, on je kazao da svako ima svoju legitimnu strategiju za to i da EU ne treba da govori političkim predstavnicima šta treba da rade.
"Verujemo da je demokratija ključna stvar i da je parlament mesto gde se sprovodi i ostvaruje demokratija. Radili smo sa skupštinom na unaređenju izbornih uslova. Verujemo da izbori treba da se održe i da svi treba da učestvuju", rekao je Fabrici.
Upitan o dijalogu Beograda i Prištine i da li se nakon posete šefa diplomatije EU Žozepa Borelja o tome ozbiljnije razgovaralo u EU, Fabrici je kazao da je njegova poseta bila veoma važna i da je on spomenuo mogućnost imenovanja specijalnog izaslanika, ali da nije izlazio sa konkretnim imenima.
"To pitanje je u nadležnosti visokog predstavnika, njegova odluka, i kad je donese to će objaviti, a do sada nije bilo reči o tome", rekao je Fabrici.
Za to da se politički život odvija u parlamentu  On je rekao da izbori formalno još nisu raspisani i da kampanja još nije počela, pa je prerano ocenjivati da li ima pomaka u dogovoru vlasti i opozicije, a tiče se slobode medija, vladavine prava i slično...
Rekao je i da se zalaže za to da se politički život odvija u parlamentu te da su izbori pravi put za promene u društvu i da je eventualni bojkot samo pitanje strategije političke borbe.
Takođe je istakao da ne treba mešati principe vladavine prava i izborno zakonodavstvo i uslove.
Fabrici nije želeo detaljnije da komentariše promenu izbornog cenzusa. 
Šef delegacije EU u Srbiji izjavio je i da se, što se više i brže reforme realizuju, lakše meri napredak koji Srbija postiže na putu ka EU, i najavio da će u maju Evropska komisija predstaviti svoj godišnji izveštaj o stanju reformi.
On je ukazao da ima još dosta posla koji treba uraditi, i da se u Briselu posmatraju reforme koje Srbija sprovodi, te da će od njih zavisiti i brzina pristupanja. 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef Delegacije EU o novoj metodologiji postupka za prijem, Srbiji, S.Makedoniji i Albaniji

Izvor: Beta, 13.Feb.2020

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da se nova metodologija pretpristupnih pregovora za prijem u EU, koju je predložila Evropska komisija, odnosi pre svega na Severnu Makedoniju i na Albaniju.Rekao je da se ta novina ne odnosi na Srbiju jer su s njom pregovori počeli...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.