Fabrici: EU prepoznaje napredak Srbije, neophodno još rada

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: EU prepoznaje napredak Srbije, neophodno još rada

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je u Beogradu da EU prepoznaje napredak Srbije u reformskim procesima, ali da je neophodno još rada na poglavljima 23 i 24.

Fabrici je na konferenciji s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ministarkom pravde Nelom Kuburović rekao da se proces reformi sastoji iz pravljenja kvalitetnog predloga zakona, zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << njegovog usvajanja i na kraju primene i da Srbija u tome ima podršku svih članica EU.

On je rekao i da su teme sastanka bile još i dijalog Beograda i Prištine, usaglašavanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, migracije, nacionalne manjine i druga pitanja.

Brnabić je rekla da je 2018. godina u znaku reformi vladavine prava. Prema njenim rečima, u toj oblasti su od juna usvojeni zakoni o manjinskim pravima i slobodama i drugi.

Takođe, Brnabić je rekla da se početak procedure za izmene ustava u oblasti pravosuđa očekuje do kraja godine. Kako je navela, trenutno se radi na zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakonu o rodnoj ravnopravnosti i na medijskoj strategiji.

Ona je navela da je fokus sastanka bio na vladavini prava, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je ambasadorima članica EU prenela zabrinutost zbog situacije na Kosovu i prištinskog nepoštovanja dijaloga i dogovorenog u dijalogu. Brnabić je "u interesu regionalne saradnje" odbila da komentariše reakcije iz Sarajeva na njenu izjavu o Srebrenici.

Ministarka Joksimović je rekla da je Srbija Evropskoj uniji dostavila pregovaračke pozicije za sedam poglavlja i da u decembru očekuje otvaranje bar tri.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fabrici: O poglavljima na Međuvladinoj konferenciji

Izvor: Blic, 16.Nov.2018

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da današnja diskusija premijerke Ane Brnabić sa njim i ambasadorima zemalja Evropske unije nije bila usredsređena na otvarenje novih poglavlja, navodeći da će se o tome govoriti na Međuvladinoj konferenciji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.