FT: Balkanski trio se zalaže za mini-Šengen dok čeka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 06:50

FT: Balkanski trio se zalaže za mini-Šengen dok čeka EU

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije negodovali su zbog sporog tempa proširenja EU, zalažući se za međusobno otvaranje granica za putovanja i poslove, dok čekaju da ih Brisel primi u svoje okrilje, prenosi Fajnenšl tajms.

"Znamo da postoji zamor u EU zbog proširenja. Treba da vidimo šta možemo da uradimo za sebe, šta možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za naš narod, kako možemo da proširimo naše tržište", citirao je londonski list predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izrazio je frustraciju što "EU ne ispunjava svoja obećanja", dodajući da "Skoplje treba da ubrza praktične koristi za njene državljane".

Premijer Albanije Edi Rama uporedio je saradnju sa Briselom sa delom Semjuela Beketa "Čekajući Godoa", u kojem se dva muškarca upuštaju u niz besmislenih razgovora, dok išcekuju dolazak nekoga ko nikako ne dolazi.

Balkanski "mini-Šengen" za putovanja i biznis, koji se prema pisanju londonskog lista ugleda na model EU o slobodnom putovanju, biće zvanično objavljen sutra.

Uključivaće postepeno olakšavanje putovanja, brže "zelene linije" na granicama i smanjeno vreme čekanja za teretna vozila, kao i lakše dobijanje radnih dozvola.

Postoji nada da će zona, za koju je predsednik Vucćić rekao da će zaživeti pre kraja godine, vremenom uključiti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, dok ostaju otvorena vrata za Kosovo i Metohiju, čiji status je, kako navodi list, sporan.

Srpski lider, dodaje FT, izjavio je da balkanski region ne može više da čeka EU da ih ujedini, nakon etničkih i religioznih sukoba, kao i ekonomskih neuspeha od raspada bivše Jugoslavije.

Države su napravile značajan napredak pre nego što ih EU primi u članstvo, u oblastima izbornih, sudskih i ekonomskih reformi.

FT podseća na izjavu Aleksandra Vučića da "kada ljudi budu imali veće plate, razmišljaće o boljim životima, a ne o senkama iz prošlosti".

Sva trojica balkanskih lidera konstatovala su da su, dok čekaju na EU, SAD pružile punu podršku njihovim naporima.

"Balkan koji danas imamo može da bude najsjajniji, ako ne i jedini sjajan, primer američke spoljne politike", kazao je Rama.

"Slobode koje danas uživamo na Balkanu su pre svega i prvenstveno njihovo čedo", dodao je on.

Trojica lidera učestvuju u Skoplju na skupu regionalne inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FT: BALKANSKI TRIO NEGODUJE ZBOG TEMPA PROŠIRENJA Vučić poručio da region ne može da čeka, Zaev frustriran, a Rama proces uporedio sa dramom "ČEKAJUĆI GODOA"

Izvor: Blic, 29.Jul.2021

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije negodovali su zbog sporog tempa proširenja EU, zalažući se za međusobno otvaranje granica za putovanja i poslove, dok čekaju da ih Brisel primi u svoje okrilje, prenosi "Fajnenšl tajms" (FT).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.