FRANCUSKI PREDSEDNIK EMANUEL MAKRON: Evropska unija treba da nastavi podržavanje mirnih protesta u BELORUSIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2020, 00:31

FRANCUSKI PREDSEDNIK EMANUEL MAKRON: Evropska unija treba da nastavi podržavanje mirnih protesta u BELORUSIJI

Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koristile su vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke

Evropska unija trebalo bi da nastavi da podržava mirne proteste u Belorusiji, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Evropska unija bi trebalo da nastavi da mobiliše podršku stotinama hiljada Belorusa koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mirno zalažu za poštovanje njihovih prava, sloboda i suvereniteta - napisao je francuski lider na svom nalogu na Tviteru.

U Minsku je u nedelju održan skup hiljade protivnika aktuelne beloruske vlasti, pri čemu akciju nije odobrila gradska vlast. Učesnici mitinga prošetali su od znaka "Minsk - grad-heroj" do zgrade vlade, održali su protest ispred istražnog pritvora u kome se nalaze pritvoreni neki lideri beloruske opozicije.

L'Union européenne doit continuer de se mobiliser aux côtés des centaines de milliers de Biélorusses qui manifestent pacifiquement pour le respect de leurs droits, de leur liberté et de leur souveraineté.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 16, 2020

U Belorusiji već nedelju dana traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Sva četiri opoziciona kandidata saopštila su da ne prihvataju rezultate izbora.

Tokom protesta izbili su sukobi sa policijom. . Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima održanim 9. avgusta pobedio je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,08 odsto osvojenih glasova.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EU: Podržavamo beloruski narod

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2020

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj podržao je proteste koji se održavaju u Belorusiji. „Stotine hiljada Belorusa danas je izašlo na mirne proteste, zahtevajući oslobađanje političkih zatvorenika, kažnjavanje odgovornih za policijsko nasilje, kao i prave...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.