Evropski sud pravde: Zakon Madjarske o finansiranju NVO suprotan zakonima EU

Izvor: Beta, 14.Jan.2020, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud pravde: Zakon Madjarske o finansiranju NVO suprotan zakonima EU

Ograničenja koja je Madjarska uvela vezano za finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa zakonima EU, navodi se u mišljenju koje je danas izneto u Evropskom sudu pravde.Madjarska je 2017. usvojila zakon koji nameće obavezu NVO koje primaju više od 7,2 miliona forinti (oko 24.000 evra) strane finansijske pomoći godišnje da se registruju kao organizacije koje dobijaju stranu pomoć i da se tako predstavljaju u svakoj publikaciji i na svojim internet stranicama.Generalni advokat najvišeg suda EU Manuel Kampos Sančes-Bordona utvrdio je da je obaveza neopravdana i da ograničavaja slobodno kretanje kapitala i krši osnovna prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i zaštitu ličnih podataka.Evropski sud pravde sa sedištem u Luksemburgu raspravlja o slučaju i treba da donese presudu koja često bude u skladu s mišljenjem generalnog advokata.Budimpešta tvrdi da su ciljevi spornog zakona da se poboljšaju transparentnost i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma.Po mišljenju kritičara, zakon je posebno uperen protiv finansijera madjarskog porekla Džordža Sorosa.Evropska komisija se povodom ovog zakona obratila Sudu pravde EU.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud EU: Mađarski zakon o finansiranju NVO nije u skladu sa pravom EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020

Ograničenja koje je Mađarska uvela na finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa pravom EU, navodi se u danas objavljenom mišljenju Suda pravde EU...Mađarska je 2017. godine usvojila zakon, kojim se primoravaju NVO koje dobijaju više od 21.615 evra godišnje iz inostranstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.