Evropski komesar: Pravni okvir za veštačku inteligenciju - hitno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 14:44

Evropski komesar: Pravni okvir za veštačku inteligenciju - hitno

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton izjavio je danas da će novi zakoni EU koji se tiču veštačke inteligencije imati za cilj da umanje rizike koje donosi aplikacija CHatGPT i osiguraju da Evropljani mogu da imaju poverenja u tehnologiju veštačke inteligencije.

Kako navodi Rojters, to predstavlja prvi komentar nekog visokog zvaničnika EU na rizike koje donosi aplikacija CHatGPT kompanije OpenAI.

CHatGPT, aplikacija koja može da na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovu upita generiše članke, eseje, šale, čak i poeziju, postala je najbrže rastuća aplikacija za potrošače u istoriji.

''Kao što je CHatGPT pokazao, veštačka inteligencija može ponuditi velike mogućnosti kompanijama i građanima, ali predstavljati i velike rizike. Zbog toga nam je potreban čvrst regulatorni okvir, kako bismo osigurali da se veštačka inteligencija zasniva na pouzdanim podacima'', rekao je Breton.

On je dodao da je hitno potrebno doneti pravni okvir za veštačku inteligenciju, kako bi se predupredili rizici koje CHatGPT donosi, kao i da bi se pokušalo da se postave globalni standardi za tehnologiju u kojoj se dominantne Kina i SAD, a koja se koristi u industrijama pametnih telefona, onlajn kupovine i drugim.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.