Evropska unija i NATO kritikuju Rusiju zbog sajber napada

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska unija i NATO kritikuju Rusiju zbog sajber napada

Evropska unija i NATO osudili su Rusiju za "agresivno" i "bezobzirno" ponašanje posle navoda o ruskom sajber napadu na Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu.

Evropska unija je u saopštenju najviših zvaničnika navela da "taj agresivan čin pokazuje prezir prema uzvišenom cilju OPCW-a koji po mandatu Ujedinjenih nacija radi na uništavanju oružja širom sveta".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da "Rusija mora prekinuti taj bezobziran obrazac ponašanja, uključujući upotrebu sile protiv svojih suseda, pokušaje mešanja u izborne procese i raširene kampanje dezinformisanja".

"Saveznici u NATO su solidarni s odlukama holandske i britanske vlade u prozivanju Rusije zbog njenih otvorenih pokušaja da podrije međunarodno pravo i institucije", rekao je Stoltenberg u saopštenju NATO.

Holandija je ranije saopštila da je u aprilu sprečila ruski hakerski napad na svetsku Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) čije sedište je u Hagu, i proterala četiri ruska obaveštajna agenta, dok su britanski i australijski zvaničnici optužili rusku vojnu obaveštajnu službu GRU za talas globalnih sajber napada. Holandska ministarka odbrane Ank Bijleveld je rekla novinarima da je ruska vojna obaveštajna jedinica pokušala da hakuje istragu u padu aviona Malejžan erlajnsa iznad Ukrajine 2014. godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogeirni naveli su da žale zbog postupaka Rusije, koji podrivaju međunarodno pravio i međunarodne institucije. Moskva je odbacila tvrdnje da ruska vojna obaveštajna služba GRU stoji iza talasa globalnih sajber napada

Tusk, Junker i Mogerini su naveli da će EU nastaviti da jača svoje institucije, kao i institucije članica, međunarodnih partnera i organizacija u digitalnom domenu, dok je Stoltenberg rekao da će NATO nastaviti da jača svoju odbranu kako bi se izborio s hibridnim pretnjama, uključujući i u sajber domenu.

EU i NATO su saopštili da je Holandija je obavestila ministre odbrane NATO o napadu na kancelariju OPCW-a u Hagu koji je izvela GRU, ali koje su omele holandske obaveštajne službe u partnerstvu s Velikom Britanijom koja je ustanovila da GRU stoji iza mnogobrojnih sajber napada širom sveta.

"To je uticalo na građane u mnogim zemljama, uključujući Rusiji i nanelo ogromne ekonomske troškove", rekao je generalni sekretar NATO.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je optužbe o umešanosti GRU u sajber napade kao "velike izmišljotine".

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) ustanovio je da su hakeri iza brojnih napada identifikovani da rade za rusku vojnu obaveštajnu službu. Prema britanskim vladinim izvorima GRU je povezan s više hakerskih grupa, koje se često predstavljaju kao bliske ruskim vlastima, kao što su "Fancy Bear", "Sandworm", "Strontium", "APT 28", "CyberCaliphate", "Sofacy", "BlackEnergy Actors", a ta razna imena ponekad označavaju jednu istu grupu.

Britanski zvaničnici su ranije okrivili GRU za napad nervnim agensom u martu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju. Rusija odbacuje bilo kakvu umešanost u taj napad.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.