Evropska komisija: Preporuka za Srbiju

Izvor: BKTV News, 22.Apr.2013, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Preporuka za Srbiju

Preporuku zemljama članicama EU da otvore pregovore o članstvu sa Srbijom, usvojila je Evropska komisija, napisao je na društvenoj mreži Tviter evropski komesar za proširenje Štefan File.

Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom, napisao je na društvenoj mreži Tviter evropski komesar za proširenje Štefan File.
File, koji učestvuje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naveo je i da je EK preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

U izveštaju, koji je danas obelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine.
Evropska komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala “aktivno i konstruktivno” i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.
U izveštaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspešno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
Kako se dodaje, Evropska komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja.
“Komisija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Kosmija će nastaviti da tokom pregovora pažljivo prati reforme i njihovu primenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reoforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije”, navodi se u izveštaju.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.