Evropska komisija: Kineski automobili su veštački jeftini zahvaljujući državnim subvencijama

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 15:31

Evropska komisija: Kineski automobili su veštački jeftini zahvaljujući državnim subvencijama

Evropska unija pokreće istragu o kineskim subvencijama za električna vozila.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je istragu u sredu, rekavši da je globalno tržište preplavljeno jeftinim kineskim automobilima.

"Njihova cena se veštački snižava izdašnim državnim subvencijama. To narušava naše tržište", rekla je Fon der Lajen u godišnjem govoru u Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu i istakla da ova poslovna praksa nije prihvatljiva.

Istraga je otvorena uprkos zabrinutosti zbog odmazde Kine, koja bi mogla da odgovori čitavim nizom ekonomskih mera. Po svemu sudeći, procenjeno je da bi kineski električni automobili mogli da ugroze evropske proizvođače na velikim tržištima, poput Nemačke, Francuske, Italije...

Kina je dom brojnih proizvođača električnih automobila koji žive od vladinih podsticaja, a mnoge kompanije i dalje ostvaruju gubitke, tj. nisu profitabilni.

Sprema se velika ofanziva kineskih proizvođača automobila na evropski kontinent, a pored marki BYD, Nio i MG svoj dolazak najavili su i drugi brendovi. Kineski proizvođači traže nova tržišta jer planiraju širenje, ali razlog je i usporavanje tražnje na domaćem tržištu.

Takva odluka Evropske komisije je povoljnija za Francuze, koji su tražili slične poteze.

Nemci, s druge strane, nisu previše zainteresovani za zaoštravanje trgovinskih odnosa sa Kinom, jer brendovi poput Volkswagena, BMW-a, Audija ili Mercedesa imaju veliki tržišni udeo u Kini, koja je verovatno njihovo najvažnije pojedinačno tržište na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.