Evropi potrebna stabilna Srbija

Izvor: ekapija.com, 29.Nov.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropi potrebna stabilna Srbija

29. novembar 2011. Beč - Tribina Austrijsko- srpskog privrednog foruma o napretku Srbije na putu ka EU okupila je u Beču privrednike iz Austrije, srpsku elitu u dijaspori i zvaničnike Beograda i Brisela. Poruka upućena Srbiji je da stabilnost i fokusiranost na ekonomiju i primena donetih zakona može doprineti razvoju. Rešenju pitanja Kosova treba dati vremena.

Učesnici diskusije, među kojima je bila Milica Delević, direktorka vladine kancelarije za pridruživanje EU, Radivoje Petrikić, predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma, Zoran Višnjić (Uniqa) i Hanes Svoboda, predsednik radne grupe za Balkan u Evropskom parlamentu, dali su svoje viđenje Srbije osvrćući se na prednosti i prepreke na putu ka EU.

"Moje je mišljenje, kao i stav Austrije, da je Srbija zaslužila da postane kandidat za pristupanje EU. I to ne samo zbog ekonomskih reformi, već zbog značajnog poboljšanja saradnje s Haškim tribunalom. To se ne sme zanemariti", naveo je u svom izlaganju Svoboda, koji je i izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku.

Evropi je potrebna stabilnost u Srbiji, a negativna odluka o dodeli statusa kandidata može predstavljati i izvesnu opasnost po stabilnost unutar zemlje s obzirom na to da predstoje izbori u Srbiji.

“Odluku o dodeli statusa donosi Savet EU, a za nju postoji podrška Evropskog parlamenta. Pregovori traju od pet do sedam godina, to je spor proces i bitno je da se dalje napreduje s reformama i da postoji perspektiva za članstvo. Tačno je da postoji "umor od proširenja u EU", ali obećanja iz Soluna se moraju ispuniti”, naglasio je Svoboda dodavši da bi bila velika greška da se proces prijema novih članica iz Zapadnog Balkana zaustavi.

O povezanosti Srbije i njene dijaspore govorio je Radivoje Petrikić, predsednik Austrijsko- srpskog privrednog foruma, i istakao da Srbija mora da napravi ključni zaokret u odnosu prema dijaspori, da je integriše u srpsko društvo tako što će je uključivati u politički život u Srbiji.

“Cilj nam je i unapređivanje privredne saradnje između Austrije i Srbije, odnosno stvaranje jedne nove platforme za povezivanje privrede i građana obe zemlje, ali i unapređenje sveukupnih odnosa preko kulture, obrazovanja, nauke, sporta. Verujem se da ćemo kroz ovo povezivanje u doglednoj budućnosti stvoriti institucionalnu osnovu za bolju saradnju i korišćenje svih potencijala srpske dijaspore u Austriji, ali i potencijala i resursa kojima raspolaže Republika Srbija. Austrijske firme koje su prisutne na tržištu Srbije žele da šire obim poslovanja, a nadam se da ćemo vremenom uspeti da animiramo i druge investitore i da im približimo sve mogućnosti za ulaganje u Srbiju. Naša je namera da kroz Austrijsko-srpski privredni forum popravimo imidž i ugled Srbije ne samo u Austriji nego i van njenih granica “, naveo je Petrikić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak...