Evropa žali zbog otkazivanja parade

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa žali zbog otkazivanja parade

- Nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već je suština u njihovoj primeni - poručila je delegacija EU u Srbiji srpskim vlastima.

Delegacija EU u Srbiji izrazila je danas žaljenje što najavljena Parada ponosa neće biti održana u Beogradu i pozvala vlasti da zaštite prava manjinskih zajednica.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Zakoni treba da se primenjuju

To je na skupu u beogradskom Medija centru izjavio šef politickog sektora Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki, koji je jasno poručio srpskim vlastima "da nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već da je suština u njihovoj primeni".

- Šta zapravo znači da je Ustavom zabranjen svaki oblik diskriminacije - upitao je Njoki i dodao da EU veoma pažljivo prati dogadjanja u Srbiji.

Čanak: Fašizam ulazi u naš život

Ðukić Dejanović: Zabrana šetnji ne koči EU

Aktivisti LGBT zaustavili saobraćaj na Terazijama

Njoki je naglasio da srpske vlasti treba da znaju da nije sve ni u Evropskoj uniji, već da se u ovom slučaju radi o "zakonima države i poštovanju Ustava".

- Žalimo što dogadjaj, koji je planiran za sutra, neće biti održan. Nadamo se da će neki naredan, sličan skup, ipak biti održan - kazao je Njoki.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund izrazila je žaljenje zbog zabrane Parade dodajući da je tužna zbog toga.

Poštovati Deklaraciju o ljudskim pravima

- Tužna sam zbog toga što 11 godina od demokratskih promena u Srbiji nije moguće organizovati Paradu ponosa - rekla je Rotemund.

Ona je podsetila da je Savet Evrope 2003. godine primio Srbiju u članstvo i da se Beograd tada obvezao, pored ostalog, i na poštovanje Deklaracije o ljudskim pravima.

- Srbija je 2003. izabrala Savet Evrope i ljudska prava. Ljudska prva

su univerzalna i nedeljiva. Nije to supermarket pa kad udjete da kažete: Šta će mi ovo? Ovo želim, a ovo ne želim - rekla je Rotemund.

Ona je naglasila da problem u Srbiji nije nedostatak zakona niti loše zakonodavstvo, već pitanje primene zakona u praksi. Rotemund je ukazala i da je prethodnih dana veoma mali broj političara, glumaca i drugih javnih ličnosti stao u odbranu Parade.

OEBS: LGBT aktivisti da budu još aktivniji

Šef medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon pozvala je LGBT aktiviste da budu prisutniji u medijima tokom cele godine, a ne samo kada se organizuje Parada.

Solomonova je rekla da nije dobro da se organizatori Parade dovode u vezu "sa ekstremnim organizacijama poput Obraza i Naši", jer se onda pripadnici LGBT doživljavaju kao drugi ekstrem u društvu "što ne odgovara istini".

- Moglo bi da se dogodi posle ovoga da se pojačaju napadi na LGBT

populaciju, i to pojedinačni. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba

odmah alarmirati javnost - rekla je Solomonova.

Ona je pozvala pripadnike LGBT populacije da uspostave "stalan dijalog

sa medijima", ukazavši na značaj ličnih i pojedinačnih priča

pripadnika te manjine.

Forum u Medija centru organizovan je pod sloganom "Naučene lekcije: Parada ponosa u Beogradu 10 godina posle prvog pokušaja". Novinarima su se neplanirano na početku obratili organizatori ovogodišnje Parade, koja je trebalo da bude održana sutra ali je zabranjena odlukom MUP-a.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.