Evropa posvećena podršci razvoju Sjenice

Izvor: SandzakPress.net, 01.Jun.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa posvećena podršci razvoju Sjenice

Sjenica – Sedamnaest zamjenika i zamjenica ambasadora zemalja članica EU u posjeti je jugozapadnoj Srbiji, Oskar Benedikt, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, uručio je u Sjenici sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za četiri proizvoda – ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med, >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << koje će Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirati kroz razvojnog programa Evropski PROGRES u iznosu od 40.000 eura. Program će pružiti tehničku pomoć pri izradi nephodnih studija i elaborata tokom procedure zaštite ovih tradicionalnih proizvoda sa jugozapada i jugoistoka Srbije. „Geografska oznaka porekla omogućava proizvođačima da prodaju svoje proizvode po višoj cijeni i bude konkurentniji, jer to predstavlja garanciju njihovog kvaliteta, a dodatno se promoviše i određeno područje“ , rekao je Oskar Benedikt prilikomceremonije uručivanja sporazuma koja je održana u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede u Sjenici. Izgradnju i opremanje ovog centra su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, EU PROGRESa, sa više od 255.000 eura, dok je Češka Agencija za razvoj uložila 200.000 eura. Centar, koji je opremljen savremenom laboratorijom, poljoprivrednicima iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice pruža podršku u primjeni novih tehnologija, kontroli proizvoda, povećanju obima proizvodnje, što kao rezultat treba da ima povećanje njihovih prihoda, kao i unapređenju poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki značaj za razvoj cijelog regiona jugozapdne Srbije. Delegacija evropskih diplomata posjetila je i Pešter agro klaster koji okuplja mljekare iz Novog Pazara i Sjenice i koji sprovodi još jedan u nizu projekata Evropskog PROGRESa koji su usmjereni na povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija. Evropska unija i Vlada Švajcarske su oprijedelile iznos od 40.000 eura kako bi pomogle članicama klastera da unaprijede kapacitete za proizvodnju i plasman kajmaka na lokalna i regionalna tržišta, tako što će tradicionalne, vijekovima stare recepte kroz standardizaciju uvesti u savremenu industrijsku proizvodnju. (jugpress)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Evropski PROGRES ulaže u zaštitu od poplava u Novom Pazaru

Izvor: Blic, 02.Jun.2016, 01:02

Razvojni program Evropski PROGRES finansiraće sa još 250.000 evra završetak projekta uređenja toka reke Raške za zaštitu od poplava, izjavio je danas u Novom Pazaru zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt...- Evropska unija i Vlada Švajcarske će opredeliti sredstva za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.