Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro mijenja dolar pri kupovini crnog zlata

BRISEL - EU namjerava da pređe sa dolara na evro prilikom kupovine nafte od Irana, tvrdi diplomatski izvor u Briselu.

"Raspolažem informacijama da EU namjerava da prilikom plaćanja iranske nafte pređe sa dolara na evro", naveo je za "Sputnjik" ovaj izvor.

Evropska trojka /Francuska, Njemačka i Velika Britanija/ i Iran dogovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su se da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, navodi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Riječ je o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, te nastavku ugovora sa Iranom u sferi avionskog, morskog i kopnenog saobraćaja i odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rješenja biće dogovorena tokom narednih sedmica, a za 19. i 20. maj zakazana je posjeta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema podacima Evropske komisije, cilj puta je razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.