Eurostat: Najveći pad realne potrošnje u EU i evrozoni od 1999

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Jul.2020, 09:39

Eurostat: Najveći pad realne potrošnje u EU i evrozoni od 1999

Navodi se da je to period kada su na snazi bile široke mere zaštitite od širenja COVID19 i da je u pitanju najveći pad potrošnje domaćinstava u EU od 1999. godine i početka merenja ovakve statsitike.

Evrostat navodi da je u istom periodu došlo do povećanja bruto raspoloživih prihoda u domaćinstvima Evrozone za 0,9 procenata, a na nivou EU za 1,2 procenta.

Objašnjava se da je na povećanje prihoda pozitivno uticalo smanjenje tekućih poreza i >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << neto socijalnih davanja, ali i povećanje socijalnih davanja država.

U prvom tromesečju 2020. godine stopa štednje domaćinstava u Evrozoni i EU povećana je za 4,3 procentna u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine.

Najveći porast primećen je u Belgiji, Danskoj i Holandiji, a najniži u Poljskoj, Švedskoj i Češkoj.

Za sve države članice osim dve, povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova.

Pad individualne potrošnje u domaćinstvima najizraženiji je u Italiji, Španiji i Belgiji, a sledi Francuska.

Istovremeno, bruto raspoloživi dohodak varirao je, povećavajući se u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, a smanjujući se u Španiji, Italiji, Portugalu, Nemačkoj i Austriji, navode u Evropstatu.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Coronavirus

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.