Eštonova: Srbija pokazala hrabrost

Izvor: B92, 09.Jul.2013, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova: Srbija pokazala hrabrost

Beograd -- Rukovodstvo Srbije pokazalo je viziju i hrabrost u donošenju teških odluka i suočavanju sa političkim izazovima, rekla je Ketrin Ešton u Beogradu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je da je to rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova.

Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primeni briselskog sporazuma.

"Juče sam se srela 13. put sa premijerima Dačićem i Tačijem i srešću se opet, razgovori će se nastaviti u nedeljama i mesecima pred nama. Neće biti letnje pauze za sve, jer moramo da pokažemo napredak", kazala je Ešton posle sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Ona je dodala i da je zadovoljna što se Srbija priprema ubrzano za pregovore o članstvu, ističući da i EU radi svoj deo posla.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.

Nikolić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao da se razgovaralo o svim problemima, da su joj nagovestili šta Srbija može da izvede uz saglasnost građana, šta je ono što mora da se uradi, ali i šta je to što će biti prelomna tačka.

Predsednik Srbije je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo.

On je naveo da postoji otvorena komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini, da postoje dva gledišta - jedno srpsko da je Kosovo suštinska autonomija i drugo, da je Kosovo nezavisno, te da se verovatno nikada i ne bi dogovorili bez EU, a da će taj dogovor verovatno biti osnova za za bolju buduću saradnju.

EU ima knjigu baveza koju Srbija mora da ispuni, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je svesna svojih obaveza, vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi iz pregovora u pregovore.

"Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta", poručio je predsednik Nikolić.

On je podsetio da uskoro dolazi i evropski komesar za proširenje Štefan File sa željom da pomogne Srbiji da stane rame u rame sa ostalim evropskim državama.

"Srbija kao suverena država koja zna svoje interese i obaveze umeće da ispuni obaveze i interese svojih građana", zaključio je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle susreta sa Ketrin Ešton, da Beograd i Priština treba da nastave dijalog o svim temama od interesa, a ne samo o onim koje nam drugi nameću, ali je precizirao da nastavak dijaloga nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta ili priznanja Kosova.

Dačić je ovim preciziranjem reagovao na pitanje - ima li vremenskog okvira za drugi deo sporazuma - koje je izveštač Rojtersa uputio šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijer je istakao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog i o drugim temama, poput pitanja državne i privatne imovine, ali i položaju Srpske pravoslavne crkve, a ne samo o onim "koje nam drugi nametnu".

"Moramo i o drugim stvarima da razgovaramo, kao što su pitanja državne i privatne imovine, položaja SPC , kulturnog nasledja, crkvene imovine... Biće tu mnogo tema i imamo o mnogo stvari da razgovaramo u narednom periodu", rekao je premijer.

"To ne znači da sporazum ide u pravcu, kao što to neko najavljuje, nekog pisanog sporazuma, pravno obavezujućeg... ili ka priznanju", istakao je Dačić.

Premijer Srbije izjavio je i da je uveren da će naša zemlja postati sledeća članica Evropske unije.

Dačić je juče u Briselu rekao da će tokom posete Eštonove Beogradu, a dan kasnije i Prištini, na dnevnom redu biti i neka od pitanja o kojima se razgovaralo u okviru 13. runde dijaloga.

Eštonova je juče rekla da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene predstojeće posete Beogradu i Prištini.

Prema rečima šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, Eštonova dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje vlastima u Srbiji i da još jednom potvrdi evropski put zemlje.

Dežer je u izjavi za Tanjug rekao da je put Srbije ka Uniji zacrtan.

On je naveo da će visoka predstavnica vlastima u zemlji doneti i poruku ohrabrenja u pogledu preuzetih obaveza u primeni briselskog sporazuma.

"Mi svi u Evropi pozdravljamo odluke koje su donete u tom pogledu i liderstvo koje je tom prilikom iskazano", rekao je Dežer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ešton: Hrabre odluke rukovodstva Srbije!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jul.2013

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je da je to rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.