Ešton i File otežavaju Beogradu

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton i File otežavaju Beogradu

Ketrin Ešton i Štefan File poručili da su Srbija i Kosovo dve države. Biće problema ako EU ne promeni takav stav, kaže za S media portal profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Visoki zvaničnici EU juče i danas uputili su jasne poruke da Srbiju i Kosovo vide kao dve države. Naime, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je posle susreta sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem, da EU >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podržava razgovore Beograda i Prištine o pitanjima međudržavne saradnje. Potom je usledila i izjava komesara za proširenje Štefana Filea da će Srbija i Kosovo pristupiti EU kao dve odvojene države. Takve izjave umanjuju legitimit EU da vodi pregovore, izjavio je za S media portal profesor Fakulteta političkih nauka, Predrag Simić.

- Ukoliko stav ostane nepromenjen bojim se da ćemo se naći u komplikovanoj situaciji, i Beograd i Priština i Brisel. Ti pregovori bi bili završeni i pre nego što bi počeli, i to na način na koji očekuje Priština. Mislim da bi EU izgubila legitimitet pregovorača, koju je dobila nakon zajedničke rezolucije u UN. Onda bi se stvari verovatno vratile u Svetsku organizaciju, smatra profesor Simić.

Prema rečima Simića najvažnije pitanje za Srbiju je dnevni red pregovora, odnosno pitanja koja će se naći pred predstavnicima dve strane.

- Beograd je napravio veliki ustupak, ali i doprinos jer je prihvatio da se pregovora u Briselu. Srbi i Albanci su ranije već pregovarali u Beču, Parizu i u Rambujeu, i ti pregovori su uvek zastali pred jednim pitanjem, a to je da je sadržaj tih pregovora značio jedno za Prištinu, a drugo za Beograd. Hašim Tači je jasno u Njujorku stavio do znanja da pregovori mogu da se vode samo između dve nezavisne države. To je stvar o kojoj Beograd ne može i ne želi da razgovara. Mislim da je sada ključno pitanje, od kog će zavisti uspeh celog procesa, šta će biti dnevni red i šta će biti teme tih pregovora. Predsednik Tadić je juče rekao da sa tim ne treba žuriti. Za Beograd će suštinsko pitanje biti položaj srpske zajednice na Kosovu, mogućnost i uslovi njenog opstanka. Sada je lopta na EU. Ukoliko se koncentrišu na pitanje ljudskih prava možemo optimistično gledati na tok pregovora, kaže Simić.

Nakon vrlo oštrih izjava evropskih zvaničnika, usledio je još jedan udarac za vlast u Beogradu. Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je da nije zadovoljan saradnjom Srbije sa tim sudom. Takve poruke mogu da izazovu talas evroskepticizma, ukazuje profesor Simić.

- Put Srbije ka Eu neće biti ni kratak ni jednostavan i to je poznato od ranije. Izjave Serža Bramerca ukazuju na te probleme koji se nalaze pre Srbijom uoči pregovora sa Prištinom. Ovakve Bramercove izjave neće naići na zadovoljstvo u Srbiji. Mogu da izraze i talas evroskepticizma, o čemu govore i neki događaji na srpskoj političkoj sceni, ocenjuje Simić.

Dušan Mlađenović
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.