Ešton: Svi predlozi EU su korisni za Kosovo

Izvor: S media, 27.Nov.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Svi predlozi EU su korisni za Kosovo

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton smatra da su "korisni svi predlozi koji dolaze od zemalja članica EU" kad je reč o Evropskoj službi za spoljno delovanje, pa tako i pismo koje joj je uputio ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt koji je zatražio novi dijalog o severu Kosova.

Bilt je zatražio da se, uporedo s dijalogom Beograd-Priština o tehničkim pitanjima, pod okriljem EU organizuju i razgovori kako bi se "bolje približilo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srpskoj zajednici" na Kosovu i doslo do rešenja za kosovski sever.

Tahiri: Insistiramo na integrisanom upravljanju prelaza

Odbor za Kosovo sutra o rezultatima dijaloga sa Prištinom

Jovanović: Tadić da kaže istinu o Kosovu

To su rekli diplomatski izvori EU. Maja Kocijančič, zamenica portparola Ketrin Ešton, agenciji Beta prenela je da je Biltovo pismodostavljeno visokoj predstavnici EU, koja je na čelu Evropske službeza spoljno delovanje, neformalne diplomatije EU, i da u ovom trenutku može samo reći da su "uvek korisni svi predlozi i doprinosi zemalja članica" evropske dvadesetsedmorice.

Diplomate u Briselu ocenile su da je Bilt, kao odličan poznavalac razvoja na Balkanu, posle nedavno posete Prištini i Beogradu i sagledavanja činjeničkog stanja na severu Kosova "očigledno stavio do znanja i ono što izgleda misle još neki krugovi u EU".

Bilt je, prema pisanju prištinskog lista "Koha Ditore", istovetno pismo uputio i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Izvori u EU i ranije su stavljali do znanja da u nekoj budućoj fazi dijaloga Beograd-Priština može doći i do "doticanja drugihsuštinskih pitanja, pa i nekih vezanih za status, pod uslovom da to vodi sveukupnom sredjivanju i stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Isti izvori navode da sad više nisu usamljena mišljenja da pokušaj "vojno-policijskog nametanja rešenja na severu Kosova ne može da deluje i samo povećava teškoće i EU i Beograda, a objektivno i Prištine".

Diplomate u Briselu misle da Beograd jeste napravio "bar taktičku grešku kad nije prihvatio 'carinski pečat', iako je Priština slanjem specijalne policije takodje narušila načelo dijaloga".

Kako Bilt u pismu visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i komesaru za prosirenje Štefanu Fileu ističe, sever je sada odvojen od ostalog dela Kosova više nego ikada i zbog toga se EU nalazi pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova, ali i da nadje primenjivo rešenje za sever zemlje.

Šef švedske diplomatije zatražio je da Evropska komisija, čija je potpredsednica Ketrin Ešton, pokrene uporedni dijalog s Kosovom o severu, jer smatra da se bez sumnje mora pokloniti daleko veća pažnja srpskoj zajednici na Kosovu.

Premijer vlade u Prištini Hašim Tači je na vest o Biltovom predlogu

reagovao tako što je ocenio da bi novi pregovori o Kosovu bili

"prevazidjeni". Više o tome OVDE.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.