Eskobar: Na severu Kosova može da dođe do još veće krize

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 09:40

Eskobar: Na severu Kosova može da dođe do još veće krize

Za izlazak iz krize na severu Kosova potrebno je organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga, i formirati Zajednicu srpskih opština.

To je kazao izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je u untervjuu za HRT naveo da su visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predstavili tri jednostavna koraka za deeskalaciju na severu.

"Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak je da sklonimo ljude sa ulice. Takođe, gradonačelnici ne bi trebalo da se biraju da bi privukli pažnju. Potrebni su nam novi izbori uz bezuslovno učešće Srba. Potreban nam je i rok za srpsko sprovedjenje obaveza, i za nacrt statuta ZSO. Reč je o jednakosti, pravičnosti i beneficijama za obe strane", naglasio je Eskobar.

On je istakao da može doći do još veće krize, ukoliko dve strane ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba.

"U Ohridu je postignut sporazum o normalizaciji, za stvaranje mirnih uslova između dva neprijateljska suseda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose, već su se i uskladili sa EU. Moramo da se vratimo na to", dodao je Eskobar.

On je naglasio da sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropskih integracija.

"U međuvremenu se desio niz destabilizujućih akcija. To nas je odvratilo od sprovođenja tog sporazuma. Moramo se vratiti njemu", rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"PRVI KORAK JE DA SKLONIMO LJUDE SA ULICE" Eskobar: Na severu Kosova može doći do još veće krize ako obe strane ne prihvate evropski predlog

Izvor: Blic, 10.Jul.2023

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je za izlazak iz krize na severu Kosova potrebno organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga, i formirati Zajednicu srpskih opština.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.