Erdogan: Vreme da se EU obračuna sa islamofobijom

Izvor: Politika, 06.Jan.2015, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Vreme da se EU obračuna sa islamofobijom

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas Evropskoj uniji da je vreme da se obračuna sa „islamofobijom”, umesto da Turskoj daje lekcije o demokratiji.

Erdogan je u svom govoru ambasadorima Turske u inostranstvu, u Ankari, rekao da oni treba da slede pouzdanu spoljnu politiku kako bi predstavili snažnu i samouvrenu „novu Tursku” pod njegovim vođstvom, preneo je AFP.

Erdogan je pozvao EU da „preispita svoju politiku prema Turskoj” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i optužio je za odugovlačenje kada je reč o zahtevu Turske za članstvo u evropskom bloku.

„Verujte mi da je za žaljenje da EU pokušava da Turskoj daje lekcije umesto da pokuša da reši veoma ozbiljne pretnje sa kojima se suočava”, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je rekao da su rasističke, diskriminatorske pojave i islamofobija u porastu u Evropi i da svakim danom, rasističke organizacije osvajaju simpatije u nekim zapadnim društvima.

„Islamofobija - na koju stalno skrećemo pažnju i upozoravamo - predstavlja ozbiljnu pretnju u Evropi”, rekao je Erdogan.

„Ukoliko ovo pitanje danas ne bude ozbiljno rešeno i ako populizam zarobi evropske političare, EU i evropske vrednosti biće dovedene u pitanje”, dodao je Erdogan.

Erdogan je poručio ambasadorima da Turska nije „država koju bilo ko može da optužuje i upire prstom” i da oni koji je kritikuju moraju da vide da „imaju posla sa novom Turskom, velikom Turskom, sa svojom ekonomijom, demokratijom i spoljnom politikom”.

Turski predsednik je, takođe, upozorio ambasadore da budu „na oprezu” u svetlu onoga što je opisao kao kampanju zapadnih medija da prikažu Tursku kao nedemokratičnu državu.

„Oni (zapadni mediji) nisu pošteni, nisu iskreni. Oni dođu i razgovaraju sa nama. Mi im damo neophodne odgovore. Mi im pokažemo dokumenta, ali usprkos svemu tome, oni slede svoj put”, rekao je Erdogan.

„Stoga, pozivam ambasadore da zauzmu čvrst stav prema njima. Treba da udarite sve ove nemoralne i lažne vesti u lice. Ne treba da pravite nikakve izuzetke”, dodao je Erdogan.

Erdoganove izjave poklopile su se sa današnjim hapšenjem holandske novinarke Frederike Girdink na jugoistoku Turske.

Ona je puštena nakon nekoliko sati ispitivanja zbog komentara na Tviteru kojima je navodno podržala jednu „terorističku grupu”. 

Tanjug

objavljeno: 06.01.2015
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Vreme za obračun EU sa islamofobijom

Izvor: RTS, 06.Jan.2015

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da je vreme da se obračuna sa "islamofobijom", umesto da Turskoj daje lekcije o demokratiji...Svet 1 Erdogan: Vreme za obračun EU sa islamofobijom..2 Navaljni prekršio kućni pritvor..3 Šulc: Grčka će ostati u evrozoni..4 Samoubilački...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.