Erdogan: Turska protiv kvalifikacije genocida nad Jermenima

Izvor: Blic, 07.Jan.2015, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Turska protiv kvalifikacije genocida nad Jermenima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će se Turska "aktivno protiviti" kampanji da zemlja prizna genocid nad Jermenima 1915. godina, čija će 100-godišnjica biti obeležena u aprilu.

"Ministarstvo inostranih poslova i nadležne institucije će se aktivno boriti protiv tih navoda", rekao je Erdogan u govoru turskim ambasadorima okupljenim u Ankari.

Jedna od sednica godišnje konferencije turskih ambasadora posvećena je definisanju strategije protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napora Jermena i jermenske zajednice u Turskoj da Ankara prizna genocid.

Erdogan je prošle godine, uoči 99. godišnjice stradanja Jermena, uputio saučešće porodicama žrtava, što je prvi takav potez jednog turskog zvaničnika povodom događaja u Turskoj 1915. godine.

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turska negira da je reč o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali zapravo žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obe strane.

Komemoracije povodom masakra nad Jermenima održavaju se svake godine

24. aprila.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Erdogan: Aktivno protiv priznanja genocida nad Jermenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2015

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će se Turska "aktivno protiviti" kampanji da zemlja prizna genocid nad Jermenima 1915. godine, čija će 100-godišnjica biti obeležena u aprilu..."Ministarstvo inostranih poslova i nadležne institucije će se aktivno boriti protiv tih navoda",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.