EVROPA NA IGLAMA Počeo samit u Briselu, da li je došao kraj solidarnosti EU (UŽIVO)

Izvor: Blic, 07.Mar.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPA NA IGLAMA Počeo samit u Briselu, da li je došao kraj solidarnosti EU (UŽIVO)

Lideri 28 zemalja članica EU danas se u Briselu sastaju sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom kako bi zajednički pokušali da pronađu rešenje i zaustave talas migranata koji idu ka zapadnoj Evropi. Glavni zaključci samita trebalo bi da budu zatvaranje balkanske rute, kraj politike otvorenih vrata, kao i deportacija svih migranata koji nisu iz Sirije nazad u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tursku. Nakon sastanka sa Davutogluom, lideri EU raspravljaće o Šengen zoni, kao i o načinima dostavljanja veće humanitarne pomoći izbeglicama, pre svega u Grčkoj.

Breaking from tradition, @MarianoRajoy addresses hacks upon #EU summit arrival. Not here much longer, so why not? pic.twitter.com/Ia4z6RFE3I

12.54 Marijano Rahoj: Pomoći ćemo Turskoj

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je da će "EU pomoći Turskoj, ali da će zauzvrat zahtevati da može da deportuje ljude u Tursku".

12.35 Dejvid Kameron: Kriza je dodatni razlog da Britanije ne uđe u Šengen zonu

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da Velika Britanija neće biti pogođena migrantskim talasom, ali je dodao da je "važno da se osiguraju granice čitavog kontinenta".

- Mi nismo u Šengen zoni, tako da migranti svakako ne mogu da uđu u Britaniju. Važno je da to razumete. Migrantska kriza je samo dodatni razlog da se ne pridružimo šengenu - istakao je Kameron.

On je dodao da "Britanija ima najbolje iz oba dela".

- Učestvujem u debati, donosim odluke, a na kraju dana naše granice su i dalje bezbedne - rekao je Kameron.

12.23 Kancelar Austrije: EU mora sama da reši probleme

Verner Fajman, kancelar Austrije, rekao je da rešenje izbegličke krize treba da reši isključivo Evropska unija, "bez pomoći komšija iz Turske".

Bundeskanzler Werner Faymann auf dem Weg zum #EU-Gipfel nach #Brüssel https://t.co/sAIpVe7Bie pic.twitter.com/gJkRoZb3y1

- Moramo da stavimo do znanja krijumčarima ljudi da ne postoji otvorena ruta do zapadne Evrope. Jedino potpuno jasan stav može doneti rezultate na današnjem sastanku, nema mesta igrama i kalkulacijama - rekao je Fajman.

Austrijski kancelar je dodao da će "biti srećan kada se postigne dogovor sa Turskom", ali dodao da EU ne treba da stoprocentno očekuje da će do takvog dogovora i doći.

- Svaka zemlja ima pravo da zatvori svoje granice ako to želi - istakao je Fajman.

12.20 Oland: Balkanska ruta je zatvorena

Fransoa Oland, predsednik Francuske, upravo je stigao na samit.

- Turska mora da se obaveže da će zaustaviti krijumčare ljudi. S druge strane, Evropa mora da se obaveže da će napraviti adekvatam program raspodele, i stavi do znanja sirijskim izbeglicama da su dobrodošle na čitavom Starom kontinentu - rekao je Oland.

.@fhollande arrivé à Bruxelles : "Notre relation avec la #Turquie doit être franche, directe et efficace" #EUCO pic.twitter.com/Yxlppoywdf

Predsednik Francuske osvrnuo se i na jednu od tema današnjih sastanaka - zatvaranje alkanske rute.

- O tome danas raspravljamo. za nas, ta ruta je već zatvorena - jasan je bio Oland.

Francuski predsednik istakao je i da Turska mora da preuzme odgovornost i pridruži se EU u patroliranju Egejskim morem, preko kojeg veliki broj migranata svakodnevno ilegalno pristiže u Grčku.

Pročitajte još:

Oland se osvrnuo i na nedavno nasilno preuzimanje opozicionog lista "Zaman" u Turskoj, kada su policajci uleleteli u redakciju i uhapsili novinare i urednike.

- Saradnja sa Turskom ne znači da se slažemo sa svim što se tamo dešava... Sloboda štampe mora biti zagarantovana, ne samo u Turskoj, nego i u celom svetu - rekao je Oland.

11.53 Merkel: "Jedan od najvažnijih samita"

Kancelar Nemačke Angela Merkel istakla je da je današnji sastanak "jedan od najvažnijih samita".

#Merkel #EUCO "For all countries, including Greece, closing [borders] not an option" @POLITICOEurope pic.twitter.com/KSQ5J0n4XY

- Iskreno se nadam da možemo da napravimo napredak. Veliki deo samita provešćemo u razgovoru sa Turskom. Odnos EU i Turske je ključan u rešavanju migrantske krize. Zaštita naših spoljnih granica i zabrana ilegalne migracije su izvodljivi jedino uz saradnju Turske - rekla je kancelarka, i dodala da ih očekuju "naporni i višesatni razgovori".

11.42 Premijer Švedske: Grčkoj se mora pomoći

"Important meeting with Turkish PM ahead" says PM Löfven before #EUCO . pic.twitter.com/sHEpyxV1PA

Stefan Lofven, premijer Švedske, rekao je da Grčka mora da dobije "znatno veću podršku EU u rešavanju izbegličke krize".

11.39 "Politiko": Turska podiže uloge

List "Politiko" izveštava da je turski premijer Ahmet davutoglu spreman da traži dodatne ustupke od EU u zamenu za zazustavljanje talasa izbeglica.

Prime Minister @Ahmet_Davutoglu first meeting today with @EP_President. Full schedule ahead pic.twitter.com/hG04ZFG3Ro

On se u nedelju sastao sa Angelom Merkel na "predsamitskoj večeri" u Ambasadi Turske u Briselu, gde je izneo četiri ključna uslova za postizanje dogovora:

1. Turska želi još novca, pored već obećanih tri milijarde evra. Evropska komisija nema više novca u budžetu za ispunjavanje dodatnih zahteva, što bi značilo da bi novac koji Turska želi morale da daju države članice EU lično.

2. Turska želi potpunu viznu liberalizaciju za svoje građane koji bi putovali po Evropi. Turska traži reviziju nacrta dogovora o delimičnoj liberalizaciji viza, i sada traži da se dogovor odnosi na sve njene građane, a ne samo na pojedine grupe.

3. Ubrzanje pregovora u ulasku Turske u EU je treći zahtev delegacije iz Ankare. Proces pridruživanja je već godinama na mrtvoj tački, a Davutoglu želi da se to promeni.

4. Turska hoće da ponovo otvori razgovore o raspoređivanju izbeglica. Ankara je spremna da se složi sa planom da EU vraća izbeglice u Tursku, ali takođe želi da uvede svoje uslove koji bi omogućavali Turskoj da šalje izbeglice u EU.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EVROPA NA IGLAMA Počeo samit u Briselu, Merkelova protiv "zatvaranja balkanske rute" (UŽIVO)

Izvor: Blic, 07.Mar.2016

Lideri 28 zemalja članica EU danas se u Briselu sastaju sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom kako bi zajednički pokušali da pronađu rešenje i zaustave talas migranata koji idu ka zapadnoj Evropi. Glavni zaključci samita trebalo bi da budu zatvaranje balkanske rute, kraj politike otvorenih vrata,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.