EU zapretila Londonu: Još ste naša članica, ne sklapajte aranžmane

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zapretila Londonu: Još ste naša članica, ne sklapajte aranžmane

Brisel -- Evropska unija upozorila je zvanični London da ne preteruje u svojoj kampanji za samostalne pregovore o trgovinskim sporazumima širom sveta.

Preteće pismo je upućeno, budući da je Britanija još članica evropskog bloka, navodi se u pismu upućenom britanskom ambasadoru u Briselu, u koje je agencija Rojters imala uvid.

Obećanje da će "globalna Britanija" odlučno slediti svoje interese u bilateralnim trgovinskim aranžmanima širom sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauzimalo je centralno mesto tokom kampanje za Bregzit, podseća britanska agencija. Međutim, kako dodaje, tri godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Unije, sudbina Bregzita je neizvesna.

Sve dok je članica EU, Britanija ima slobodu samo da razgovara, ali ne i da sklapa buduće trgovinske sporazume, i u obavezi je da o tome obaveštava zvanični Brisel.

U pismu Evropske komisije, koja u ime svih članica pregovara o međunarodnim trgovinskim sporazumima, upućenom 5. septembra britanskom ambasadoru u EU Timu Barou, navodi se:

"U nekoliko slučajeva nisu blagovremeno dostavljene neophodne informacije o medjunarodnim pregovorima u koje Ujedinjeno Kraljevstvo planira da se uključi dok je još uvek članica, i o ishod tih pregovora."

"Ponavljamo zahtev vašim vlastima da blagovremeno dostavite sve potrebne informacije i dokumentaciju koja se tiče pregovora u oblastima iz nadležnosti Evropske unije, a u koje je Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno uključeno ili planira da se uključi", piše u pismu.

Na zahtev Rojtersa da prokomentariše ovo pismo, Komisija je odgovorila da je reč o "standardnom pismu u kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo podseća na svoje obaveze o pravovremenom informisanju Brisela o pregovorima u koje je uključeno dok je još uvek članica EU".

Portparol britanske vlade je, međutim, izjavio da je London obaveštavao Komisiju o svojim aktivnostima vezanim za medjunarodne sporazume i da će nastaviti da deluje transparentno dok se priprema za izlazak iz EU 31. oktobra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU zaprijetila Londonu: Još ste naša članica, ne sklapajte aranžmane

Izvor: Capital.ba, 04.Okt.2019, 09:00

BRISEL, Evropska unija upozorila je zvanični London da ne pretjeruje u svojoj kampanji za samostalne pregovore o trgovinskim sporazumima širom svijeta. Prijeteće pismo je upućeno, budući da je Britanija još članica evropskog bloka, navodi se u pismu upućenom britanskom ambasadoru u Briselu,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.