EU zakucala stav: Vi niste deo naše strategije

Izvor: B92, 10.Feb.2021, 14:56

EU zakucala stav: Vi niste deo naše strategije

Brisel -- Evropska komisija kaže da ruska vakcina sputnik V nije deo strategije vakcinacije EU, niti se sa njenim proizvođačima razgovara o uključivanju u tu strategiju.

Dodaje se da je ruski proizvođač vakcine sputnik V u kontaktima sa Evropskom agencijom za lekove povodom procene ove vakcine.

”EU ima tržište vakcina koje je podvrgnuto striktim uslovima, a na koje mogu doći vakcine nebitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odakle sve dok ispunjavaju kritrujume. Sa druge strane tu je startegija vakcinacije na osnovu koje su izabrane kompanije i potpisani ugovori o vakcinama i nismo u razgovorima sa proizvođačima sputnjik Ve o uključivanju u našu strategiju”, kaže portparol Evropske komisije Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji dodaju da vakcine koje ulaze u strategiju EU podrazumevaju proces ulaganja EU u razvoj vakcine i proizvodne kapcitete na teritoriji EU.

Istovremeno, naglašava se da države članice imaju opciju da bilateralno dogovore aranžmane sa proizvođačima vakicina koje nisu pokrivene strategijom EU i preuzmu odgovornost za upotrebu tih vakcina isključivo na svojoj teritoriji.

Podsetimo, Evropska unija našla se u problemu kada je objavljeno da kompanija Astrazeneka, od koje su primarno poručili vakcine protiv koronavirusa, neće moći da ispuni obećani i dogovoreni plan.

Nakon verbalnog rata i prepucavanja Brisela i čelnika kompanije oko toga gde je, kad i zašto zapelo u tom lancu, u priču se umešala Rusija, odnosno kompanija koja stoji iza razvoja ruske vakcine sputnjik V, koja je Briselu ponudila da Uniji obezbedi 100 miliona doza te vakcine.

Na rusku ponudu spasa reagovao je odmah nemački institut "Pol Erlih", odakle je saopšteno da su već u kontaktu s Rusijom u vezi s registracijom vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V" u Evropskoj uniji.

Zvaničnog stava tela koje je zaduženo za konačnu odluku Evropske komisije do sada nije bilo i smatra da se da je današnje saopštenje zakucalo stav EU - neće rusku vakcinu.

Za to vreme, dve članice EU, obe naši susedi, polako počinju da razmišljaju da se okrenu drugom tržištu - Rusiji, ali i o Kini. Doduše, mađarski premijer odavno je izneo stav koji je i danas potvrdio.

Rekao je da bi njegova zemlja već danas ili sutra mogla da potpiše ugovor o nabavci kineskih vakcina, dok je ruska "sputnjik V" već nabavljena, i to prošle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEĆE RUSE, dosledni u želji da većina Evropljana IZUMRE OD KORONE: Sputnjik V nije deo EU strategije vakcinacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2021

Evropska unija ima tržište vakcina koje je podvrgnuto striktnim uslovima, dok ostala, izgleda nisu..Evropska komisija ističe da ruska vakcina protiv korone Sputnik V nije deo EU strategije vakcinacije, niti da se sa njenim proizvođačima razgovara o uključivanju u EU stretegiju. Sasvim logično,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.