EU zabrinuta zbog „kršenja“ međunarodnog prava od strane Rusije

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog „kršenja“ međunarodnog prava od strane Rusije

Lideri EU usvojili su izjavu o spremnosti da „preduzmu mere“ za pojačavanje podrške Ukrajini u vezi sa događajima u Kerčkom moreuzu, kada su ukrajinski ratni brodovi prekršili granicu Rusije i bili zadržani, ali u dokumentu nema poziva za uvođenje novih sankcija.
„Savet Evrope izražava krajnju zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru i kršenja međunarodnog prava od strane Rusije. On ponovo potvrđuje svoju posvećenost međunarodnom pravu, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine, politici nepriznavanja od strane EU nezakonite aneksije Krima“, navodi se u saopštenju. Dokument izražava stav da „nema nikakvog opravdanja za upotrebu vojne sile od strane Rusije“. „Savet Evrope zahteva hitno oslobađanje svih zadržanih ukrajinskih mornara, kao i vraćanje zarobljenih brodova i slobodan prolazak svih brodova kroz Kerčki moreuz“, ističe se u dokumentu. U njemu je takođe uključena i formulacija da je „EU spremna da preduzme mere za dalje jačanje svoje podrške, uključujući i u interesu pogođenih područja Ukrajine“. U zaključku se ne govori o kojima se tačno oblastima radi, ali su ranije izvori u strukturama EU objasnili da EU planira da preraspodeli već dogovorenu pomoć istočnim regionima Ukrajine u korist ukrajinskih lučkih gradova. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAVET EVROPE ODLUČIO: Nema sankcija za Rusiju zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Izvor: Kurir, 14.Dec.2018

Savet Evrope saopštio je posle samita u Briselu da neće insistirati na uvođenju novih sankcija protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu uprkos insistiranju Ukrajine i drugih zemalja istočne Evrope.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.