EU više nije nezavisna u politici čak ni u Evropi – Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2023, 21:24

EU više nije nezavisna u politici čak ni u Evropi – Medvedev

Evropska unija je izgubila geopolitičku autonomiju ne samo u međunarodnoj areni već i u Evropi, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
„Šta god da govore evropski lideri, de fakto Evropska unija ne može samostalno da deluje ne samo na međunarodnoj areni već čak ni na evropskom tlu. Praktično sve zemlje EU stoje uspravno pred Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom i počele su poslušno da ispunjavaju svoje naređenja za podršku nacističkom režimu u Kijevu. A sada ispunjavaju bilo kakva naređenja“, izjavio je Medvedev Prema Medvedevu, snovi o Evropskoj uniji kao stubu svetskog poretka su nestali pošto je Evropska unija „izgubila svoj međunarodni autoritet posrednika u bilo kom sukobu.“. Evropska energetska saradnja sa Rusijom je odavno zamrznuta i sada Evropska unija živi u teškim vremenima, izjavio je Medvedev. „Evropa je sama sebe kastrirala, krvavo i bez anestezije, odbila energetsku saradnju sa našom zemljom. Ona je jako dugo pokvarena ili zamrznuta. A Amerika trlja ruke dok prodaje svoj LNG Evropi sa tri puta većom cenom, " napisao je Medvedev. On je napomenuo da su najveće evropske ekonomije, koje su godinama bile pokretači rasta Evropske unije, pokazale dramatičan pad i da će se oporaviti veoma sporo, ako ikada. "A ovo je loša perspektiva za slabije zemlje zapadne Evrope. Teška vremena su došla na duže vreme", napisao je on. On je skrenuo pažnju da je Evropska komisija smanjila prognoze ekonomskog rasta za evrozonu u 2023. sa 1,1 odsto na 0,8 odsto. "Inflacija u mnogim zemljama EU je velika. Cene hrane rastu i nastaviće da rastu," dodao je on. Osvrćući se i na druge aspekte svakodnevnog života u Evropi, on je napomenuo da niko ne može da garantuje da će nadolazeća zima biti topla i blaga. „A to znači da će tarife za toplotu i sve druge stvari porasti. A američki LNG, koji se Evropi prodaje tri puta većoj ceni, neće biti od velike pomoći. Evropa je konačno odustala od politike cena koja je obezbedila prosperitet Evrope na par godina. To vreme je prošlo. Neka se teše mišlju da više ne zavise od energije iz omražene Rusije", dodao je on. Izvor: TASS (F)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.