EU uvela nove sankcije zbog povrede suvereniteta Ukrajine

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2016, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvela nove sankcije zbog povrede suvereniteta Ukrajine

Evropska unija (EU) uvela je danas sankcije protiv više osoba optuženih da su povredile suverenitet Ukrajine svojim delovanjem na Krimu, koji je Rusija anektirala pre dve godine, saopštili su evropski zvaničnici.

Slovački ministar finansija Peter Kazimir, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, rekao je na konferenciji za novinare, posle sastanka ministara finansija EU u Briselu, da je Savet "usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novi spisak osoba prema kojima će biti preduzete restriktivne mere zbog delovanja protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine", ali nije izneo više detalja.

Identitet osoba sa spiska biće objavljen sutra u zvaničnom glasilu EU, kada će sankcije stupiti na snagu, saopšteno je iz više evropskih izvora.

Neki od njih navode da je na spisku šest poslanika sa Krima, izabranih na parlamentarnim izborima za rusku Dumu u septembru.

Osam poslanika Dume sa Krima već se nalazilo na spisku pojedinaca ili organizacija kojima je zamnrzbuta imovina i zabranjen boravak na teritoriji EU, naveli su isti izvori za agenciju Frans pres.

EU je u junu produžila sankcije protiv fizičkih lica i kompanija optuženih za pomoć Rusiji u aneksiji Krima, a do sledeće godine na snazi će biti još jedan set restriktivnih mera protiv 146 pojedinaca i 37 organizacija iz Rusije i Ukrajine, optuženih za antiukrajinsko delovanje na istoku Ukrajine.

Na snazi su takođe i ekonomske "sektorske" sankcije protiv banaka, naftnog i sektora odbrane Rusije, uvedene u leto 2014.

EU smatra nelegalnom rusku aneksiju Krima iz marta 2014. i ne priznaje rezultate poslednjih parlamentarnih izbora na to poluostrvu.

Lideri Unije ponovo će na sledećem samitu u Briselu sredinom decembra raspravljati o sankcijama Rusiji, o čijoj efikasnosti su stavovi unutar EU podeljeni.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.