EU upozorava Albaniju

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU upozorava Albaniju

Evropska unija pozvala je političke partije u Albaniji da prevaziđu međusobne podele i optuživanja i da pokažu zrelost i odgovornost na predstojećim izborima.

Političke partije u Albaniji moraju da prevaziđu sukob i pokažu odgovornost na predstojećim izborima, upozorila je Evropska unija. Lokalni izbori, zakazani za 8.maj, izazivaju veliku pažnju u zemlji i EU, pošto će biti prvi politički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << test za vodeće stranke koje se spore oko rezultata parlamentarnih izbora održanih u junu 2009. godine.

U vodećoj opozicionoj Socijalističkoj partiji, koja nikada nije priznala rezultate tog glasanja, tvrde da su tada pokradeni, dok premijer Salji Beriša odbacuje te optužbe.

"Lokalni izbori 8.maja su veoma važni za zemlju i političari sada treba da pokažu odgovornost", istakao je izaslanik EU Miroslav Lajčak posle razgovora sa albanskim zvaničnicima u Tirani, preneo je portal Balkan insajt.

Evropska komisija, krajem prošle godine, nije dala Albaniji status kandidata za ulazak u EU dok se u zemlji ne prevaziđe politički ćorsokak i izvedu dublje reforme.

"Preduslov za to je uspostavljanje dijaloga između političkih partija i poštovanje nezavisnih institucija", upozorio je Lajčak.

Evropska komisija ocenjuje da Tirana treba da obavi reforme izbornog zakonodavstva, uspostavi dijalog vlade i opozicije, zaoštri borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuje prava manjina.

To je bila treća poseta Lajčaka Tirani od 21.januara kada su snage bezbednosti na demonstracijama koje je organizovala opozicija ubila četvoricu građana, a više od deset ranila.

Taj incident još više je produbio jaz između vlade i opozicije, što bi, kako se strahuje u Briselu, moglo nepovoljno da se odrazi i na predstojeće lokalne izbore.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Prvi maj

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.