EU tužila Irsku zbog Epla, od Luksemburga traži da oporezuje Amazon

Izvor: RTS, 04.Okt.2017, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU tužila Irsku zbog "Epla", od Luksemburga traži da oporezuje "Amazon"

Evropska unija naložila je Luksemburgu da naplati 295 miliona dolara zaostalih poreza od američke kompanije "Amazon" i tužila Irsku zbog "Epla", što je najnoviji potez protiv američkih tehnoloških kompanija optuženih za izbegavanje poreza.
Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager navela je u saopštenju komisije da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << maloprodajna onlajn kompanija "Amazon" od 2003. godine nepravedno ostvarila profit zbog posebnih poreskih olakšica u Luksemburgu, gde se nalazi njeno evropsko sedište.

Gotovo tri godine od otvaranja istrage o fiskalnoj praksi "Amazona", Evropska komisija je zatražila da ta kompanija vrati 250 miliona evra luksemburškim vlastima koje su joj, po mišljenju Komisije, pružili "prikrivene subvencije".
"Zbog ilegalnih fiskalnih povoljnosti koje je Luksemburg dao ‘Amazonu‘, gotovo tri četvrtine prihoda ‘Amazona‘ nije oporezovano. Drugim rečima ‘Amazon‘ je mogao da plati četiri puta manji porez od drugih lokalnih kompanija podvrgnutih istim nacionalnim fiskalnim propisima", rekla je Vestager u saopštenju.
Vestager je rekla da je tužila Irsku zbog toga što nije uzela 13 milijardi evra na ime poreza od kompanije "Epl" kako je Komisija naredila pre više od godinu dana, uz argument da je, kao i u slučaju "Amazona", "Epl" profitirao od sistema koji mu je omogućio da izbegne većinu poreza za koje EU smatra da ih treba platiti.
Komisija je Irskoj pre više od godinu dana naložila da naplati više od 13 milijardi evra poreza od "Epla".
"Više od godinu dana od usvajanja te odluke... Irska još nije uzela taj iznos, čak ni deo. Zato smo danas odlučili da tužimo Irsku pred Sudom pravde EU zbig nesprovođenja naše odluke", rekla je Vestager.
Krajem avgusta 2016. godine Evropska komisija je optužila "Epl" da je profitirao od neopravdanih fiskalnih pogodnosti u Irskoj.
U toj zemlji se nalazi sedište "Epla" za Evropu, i tu firma registruje svu dobit realizovanu u Evropi, u Africi, na Bliskom istoku i u Indiji.
Zemlje EU aktivno rade na tome da zatvore rupe u zakonu za američke internetske multinacionalne kompanije i razmatraju mogućnost usklađivanja poreskih propisa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.