EU izvodi Irsku pred sud: Kad već branite Epl...

Izvor: B92, 04.Okt.2017, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izvodi Irsku pred sud: Kad već branite Epl...

EU će izvesti Irsku pred Evropski sud pravde zbog 13 milijardi evra poreza koje nije naplatila od Epla.

EK je saopštila da je naredila američkom tehnološkom gigantu da plati na ime zaostalog poreza Irskoj tu sumu. To je ujedno bila najveća kazna te vrste ikada.

U međuvremenu, Irska je saopštila da je rešila da će da brani Epl.

„Više od godina dana nakon što smo doneli odluku, Irska i dalje nije vratila novac“, rekla je komesarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Margaret Vestager.

Podsetimo, Evropska komisija donela je presudu prema kojoj Epl mora da plati Irskoj vrtoglavih 13,5 milijardi evra poreza. Kompanija je trebalo u januaru da isplati tu sumu.

I Irska i kompanija Epl su se kasnije žalile na presudu i planiraju da je obore. Ukoliko se to ne desi, svakako proces može da traje godinama zbog zakonskih začkoljica.

Prošlog meseca irski ministar finansija odbacio je zahtev Evropske unije da retroaktivno prikupe 13 milijardi evra.

Naveo je da Epl nije prekršio ni evropske ni irske zakone.

“Nismo mi dužni da na globalnom nivou prikupljamo poreze za druge”, rekao je tada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.