Izvor: Beta, 11.Mar.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU treba da pomogne Srbiji

LONDON, 11. marta 2014. (Beta) - Evropske vodje ne treba da uslovljavaju napredovanje Srbije ka EU rešenjem kosovskog problema, već da pomognu Srbiji da ispuni političke, ekonomske i pravne zahteve za članstvo, ocenjuje Fajnenšel tajm (Financial times) u uvodniku posvećenom predstojećim izborima u Srbiji.

U tekstu pod naslovom "Srbija zaslužuje svoj evropski san" list podseća da je pre samo dve decenije raspad >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << komunističke Jugoslavije podstakao seriju ratova, ali dodaje da su "za Srbiju i ostatak Evrope ova vremena prošla i da je demon ekstremnog nacionalizma uspavan, iako još nije sasvim uništen".

Uoči parlamentarnih izbora 16. marta, fokus se okreće ka onome što će biti glavni nacionalni zadatak u narednih pet godina, a to je ispunjavanje teških uslova za ulazak u EU, da bi Srbi mogli da uživaju plodove evropskog mira i prosperiteta, piše FT.

List navodi da je Srbija u januaru počela pregovore o članstvu sa EU, zahvaljujući dalekovidoj odluci da pokuša pomirenje sa Kosovom, ali da se ne treba zavaraviti jer ni Srbiji ni Kosovu neće biti lako da jednom zauvek reši sve razlike.

"Evropske vodje ne treba da uslovljavaju srpsko napredovanje ka EU rešenjem kosovskog problema, već treba da pomognu Srbiji da ispuni političke, ekonomske i pravne zahteve za članstvo u EU i time postepeno podstaknu Beograd da postigne sporazum sa Kosovom", ocenjuje se u uvodniku.

Takav dogovor, dodaje se, mogao bi da podrazumeva izričito priznavanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije ali, postoje i drugi modeli koji mogu da se razmotre, kao što je ugovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju zapadne i istočne Nemačke iz 1972.

Po oceni Fajnenšel tajmsa, ohrabrujuće je što su u ovoj izbornoj trci u Srbiji sve glavne partije posvećene ulasku u EU, ali put do članstva neće biti lak jer će novi premijer i vlada morati da ispune obećanje da će iskoreniti korupciju i da sprovedu već zakasnele ekonomske reforme.

Kao prepreke na putu Srbije ka EU, FT navodi i zamor od proširenja, finansijsku krizu i pojačani strah od imigracije sa istoka ka zapadu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajnenšel tajms: EU treba da pomogne Srbiji

Izvor: Mondo, 11.Mar.2014

Evropske vođe ne treba da uslovljavaju napredovanje Srbije ka EU rešenjem kosovskog problema, već da pomognu Srbiji..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.