EU treba da blokira put Kosova ka EU zbog Erdogana

Izvor: B92, 03.Apr.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU treba da blokira put Kosova ka EU zbog Erdogana"

Evropska unija treba da razmotri i blokira put Kosova ka EU zbog priklanjanja Turskoj i njenom autokratskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu.

To je stav dela zvaničnika Evropskog parlamenta i drugih organizacija među kojima i Centra za slobode u Stokholmu, jednog od najvećih u Evropi.

Hapšenje šestorice turskih državljana koji su živeli na Kosovu i njihova deportacija u Tursku, koja ih optužuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pripadnost pokretu FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen, izazvala je žestoke reakcije u različitim krugovima EU, prenela je RTK.

Reakcija je, kako se navodi, došla od zvaničnika unutr EP, do predstavnika različitih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a koje pozivaju Evropsku uniju da Kosovo posmatra kao prijatelja Turske i Redžepa Tajipa Erdogana, a na kao, kako se navodi, "državu koja ima aspiracije da postane deo EU".

Rebeka Harms, portparolka Grupe zelenih u EP i stručnjak za pitanja Turske pozvala je EU da da politički azil i zaštiti pripadnike Gulenovog pokreta koji su na meti, kao je navela, predsednika autokrate - Erdogana i turske vlade.

“EU treba da se pobrine da države članice EU reaguju zajedno, nudeći politički azil “gulenistima” i da se obezbedi to da u EU ne bude država koje su sa Erdoganovom Turskom“, napisala je Rebeka Harms u pismu koje je poslala Federiki Mogerini, potpredsednici EK i visokoj predstavnici za spoljne poslove EU.

Isto pismo ona je poslala i evropskom komesaru Johanesu Hanu, komesaru za politiku susedstva EU i pregovore za proširenje.

Harmsova je reagovala nakon što je objavljeno mišljenje publiciste i poznatog novinara Nejta Šenkana u “Vašington postu” u kome se hapšenje “gulenista” ocenjuje kao uspeh “Erdoganovog lova i predaje Kosova pred njim”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.