EU traži oduzimanje pasoša

Izvor: S media, 07.Maj.2011, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži oduzimanje pasoša

Evropa od Srbije očekuje da donese zakon o borbi protiv lažnih azilanata. Policiji šira ovlašćenja. Pojačane kontrole autobusa sa juga zemlje na granici.

Evropska unija očekuje od Srbije donošenje zakona u kojem će tačno pisati kakva kazna čeka onoga ko prekrši pravila igre vizne liberalizacije. Ovaj akt bi trebalo da MUP-u obezbedi šira ovlašćenja, između ostalog i pravo da oduzima pasoše azilantima.

Donošenje zakona biće glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << preduslov za rešavanje veoma komplikovanog problema zbog kojeg nam ponovo preti uvođenje viza. Kako “Novosti” saznaju u Evropskoj komisiji, članice EU i ubuduće neće slati našoj zemlji imena i ostale podatke o srpskim državljanima koji su odbijeni nakon što su zatražili “utočište”. Razlog tajnosti - države EU imaju klauzule u zakonima koji predviđaju zaštitu identiteta.

- Po evropskim zakonima, samo objavljivanje imena bilo bi dovoljno da osobe koje apliciraju i dobiju azil, jer bi otkrivanjem podataka, navodno, bili ugroženi. Drugim rečima, na ovu pomoć Evrope ne možemo da računamo - objašnjava Radoš Đurović, izvršni direktor beogradskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Sagovornik “Novosti” ističe da ne postoji potpuno efikasan način da naša policija unapred spreči odlazak azilanata, ali da može da reaguje kada ih EU vrati nazad u Srbiju.

- Naši graničari na licu mesta procenjuju da li je neko potencijalni azilant, ali često ih zavaraju tako što im pokažu veliku svotu novca. Rumunija je ovaj problem pre nekoliko godina rešila tako što je povratnicima oduzimala isprave na pet godina. Ovaj potez je doneo rezultate. Jedino ostaje dilema da li bi se tako narušila ljudska prava, jer traženje azila, po sadašnjem zakonu, nije krivično delo - objašnjava Đurović.

Najčešće beže Albanci i Romi

Dobar način prevencije bila bi i medijska propaganda u opštinama odakle dolazi najveći broj azilanata.

- Uglavnom je reč o Albancima i Romima sa juga zemlje. Srba gotovo da i nema. Mnogi su u zabludi da mogu da dobiju azil. Lažu ih krijumčari u želji da im papreno naplate transport ili olako veruju rođacima, kojima je nekada i pošlo za rukom da dobiju azil. Treba im objasniti da to više nije moguće.

Đurović napominje da su povećanom broju azilanata iz Srbije doprinele i države EU, koje su u prošlosti, iz njima znanih razloga, odobravale azile Albancima i Romima zbog “političke, rasne i nacionalne diskriminacije i progona”.

- Albanci najviše i biraju Brisel jer tamo postoji njihova razvijena lokalna zajednica, i gde su u prošlosti mnogi dobili azil. Takođe, Brisel je donedavno dobro plaćao podnosiocima da odustanu od zahteva, pa su mnogi celu priču pretvorili u pristojan biznis - otkriva Đurović.

U poslednje četiri godine, prema podacima MUP, u postupku readmisije, u Srbiju su iz zemalja EU vraćene 14.733 osobe. Najviše iz Nemačke i Mađarske, a u poslednje vreme i Belgije.

MUP: Stroža kontrola bezviznog putovanja

Tanja Fajon: Srbiji preti crna šengenska lista

EU neće Srbiji ukinuti bezvizni režim

- U Belgiji ne postoje ubrzane procedure za odluku o rešavanju zahteva azilanata, već ceo proces traje tri do četiri meseca. Za to vreme, podnosioci zahteva žive u odličnim uslovima, imaju smeštaj, hranu, pravnu i socijalnu pomoć. Troškovi za državu su ogromni - otkriva sagovornik “Novosti”.

Broj zahteva u prva četiri meseca ove godine je manji za 30 odsto u odnosu na prošlu,

- Ipak, u poslednjih mesec dana ponovo je zabeležen uzlazni trend odlazaka. Interesantno je da se kao razlog zahteva azila sve manje navodi diskriminacija, a sve više zdravstveni razlozi. Naravno, sve je to neosnovano - zaključuje Radoš Đurović.

Policija: Oduzimaćemo pasoše lažnim azilantima

Nenad Banović, načelnik granične policije i šef Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja građana u EU, za “Novosti” je potvrdio da će se uskoro dopuniti krivični zakon Srbije, po kojem će zahtevi za ilegalni azil biti tretiran kao krivično delo.

- Policija će lažnim azilantima oduzimati pasoše. Takođe, pojačaćemo kontrole autobusa sa juga zemlje na granici, jer odatle dolazi najveći broj azilanata. Tražićemo od putnika da pokažu povratne karte, rezervacije hotela i novac. Zatvorićemo i turističke agencije ukoliko se utvrdi da su učestvovale u prevozu azilanata u EU. Takođe, u pripremi je i TV spot, koji bi trebalo da ljude edukuje o ovom problemu - poručuje Banović.

Načelnik granične policije ističe da ukoliko se ove mere ne sprovedu, Srbiji sigurno preti novo uvođenje viznog režima.

- Nedopustivo je da zbog malog broja ljudi ispašta cela zemlja - kategoričan je Nenad Banović.

(Novosti) Foto: Novosti
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU traži oduzimanje pasoša

Izvor: Večernje novosti, 07.Maj.2011

Evropa od Srbije očekuje da donese zakon o borbi protiv lažnih azilanata. Policiji šira ovlašćenja. Pojačane kontrole autobusa sa juga zemlje na granici

Nastavak na Večernje novosti...

LDP traži hitnu sednicu Odbora zbog azilanata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Maj.2011, 14:01

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je u nedelju od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže hitnu sednicu Odbora za evropske integracije, posvećenu problemu talasa lažnih azilanata u zemlje EU. U pismu predsednici Skupštine Srbije, Jovanović...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

LDP TRAŽI HITNU SKUPŠTINSKU SEDNICU ZBOG AZILANATA

Izvor: Kurir, 08.Maj.2011

BEOGRAD - Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže hitnu sednicu Odbora za evropske integracije, posvećenu problemu talasa lažnih azilanata u zemlje EU...U pismu predsednici Skupštine Srbije, Jovanović...

Nastavak na Kurir...

Ambasadori optimisti oko azilanata

Izvor: B92, 08.Maj.2011

Beograd -- Ambasadori zemalja EU u Srbiji smatraju da nedavno hapšenje osumnjičenih za izdavanje lažnih dokumenata korak Srbije ka rešavanju problema lažnih azilanata...Oni su na proslavi Dana Evrope u Domu omladine rekli da se nadaju da problem sa lažnim azilantima neće uticati na dalje korake...

Nastavak na B92...

Kundicki: Nema govora o suspenziji vizne liberalizacije

Izvor: Blic, 08.Maj.2011

BEOGRAD - Ambasador Belgije u Beogradu Alen Kundicki izjavio je danas Tanjugu da, za sada, nema govora o suspenziji vizne liberalizacije za Srbiju pošto je to "krajnji scenario", i dodao da je zahtev Belgije za razmatranje problema lažnih azilanata postao predmet velikog nesporazuma..."Mislim da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.