Ambasadori optimisti oko azilanata

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori optimisti oko azilanata

Beograd -- Ambasadori zemalja EU u Srbiji smatraju da nedavno hapšenje osumnjičenih za izdavanje lažnih dokumenata korak Srbije ka rešavanju problema lažnih azilanata.

Oni su na proslavi Dana Evrope u Domu omladine rekli da se nadaju da problem sa lažnim azilantima neće uticati na dalje korake Srbije ka Evropskoj uniji.

Ukidanje viza građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije za putovanje u zemlje Evropske unije bio je veliki korak, slažu se predstavnici evropskih zemalja u Beogradu.

Upravo zbog toga veruju da će srpski zvaničnici rešiti problem lažnih azilanata koji zloupotrebljavaju beli šengen.

"Oslobađanje od viza je veliko dostignuće i Srbija je to zaslužila. Mi želimo da se taj režim održi, ljudi moraju da putuju slobodno. Znamo da postoji određen problem oko lažnih azilanata i tu nema pogovora. Znamo da Srbija radi ozbiljno na rešavanju tog problema. Predsednik, premijer, zamenik premiera za evropske integracije i ministar unutrašnjih poslova uverili su nas da će se problemu ozbiljno pristupiti. Nadamo se da on neće imati uticaja na građane Srbije i njihovo slobodno putovanje", kaže Armando Varikio, ambasador Italije u Srbiji.

I Franc But, njegov kolega iz Slovenije, veruje da su nastojanja državnih organa Srbije da kazne one koji su odgovorni, kao što je slučaj hapšenja onih koji su nelegalno izdavali biometrijske isprave, karak ka rešavanju ovog problema.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi tvrdi da građani Bujanovca i Preševa nisu pretnja viznoj liberalizaciji i problemu lažnih azilanata.

On upozorava da, ukoliko nema državnih fondova formiranih za podsticaj regionalnog razvoja, sasvim je normalno što građani Srbije, ne samo Albanci, beže tamo gde ih čekaju povlastice EU.

Istovremeno Liberalno-demokratska partija zatražila je od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže hitnu sednicu Odbora za evropske integracije, posvećenu problemu talasa lažnih azilanata u zemlje EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.