LDP traži raspravu o lažnim azilantima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP traži raspravu o lažnim azilantima

BEOGRAD -

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je danas od predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović da zakaže hitnu sednicu parlamentarnog Odbora za evropske integracije, na kojoj bi se raspravljalo o talasu nelegalnih azilanata u zemlje EU.

Jovanović je u pismu Đukić-Dejanović napomenuo da talas nelegalnih azilanata u zemlje EU ozbiljno ugrožava opstanak bezviznog režima između Srbije i država Šengen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zone, te da se republički parlament, preko svog odbora, mora uključiti u rešavanje problema koji preti da, kako je naveo, Srbiju vrati nekoliko koraka unazad u napredovanju prema kandidaturi za članstvo u EU i teško naruši poverenje građana u taj proces.

"Više nije dovoljno da u parlamentu samo efikasno donosimo evropske zakone. Ovo je godina u kojoj postaje ključna efikasna primena zakona, a LDP je, kao stranka koja je do sada podržavala donošenje svakog evropskog zakona, vrlo zainteresovana za to da se ti propisi i primenjuju, jer je to jedini smisao podrške koju smo pružali evropskim predlozima u parlamentu", istakao je Jovanović.

On je dodao da ugroženost bezviznog režima nije samo posledica tehničkih problema, niti se može otkloniti isključivo takvim merama, policijskim radom i efikasnijom kontrolom državne granice, kao i da bi u ovom momentu bilo najgore povlačiti panične poteze ili tragati samo za kratkoročnim rešenjima koja neće suštinski otkloniti problem.

Jovanović je ukazao da osnovni razlog opasnosti pred kojom je Srbija leži u sferi politike, te da stoga moraju biti donete političke odluke i napušten "kampanjski" pristup.

"Očigledno je da postoje društvene grupe, manjinske zajednice i krajevi Srbije koji ne vide nikakvu budućnost i perspektivu u ovoj zemlji koju sve manje osećaju kao svoju. Upozorenja koja stižu iz Brisela treba najozbiljnije shvatiti i promeniti atmosferu evropskih integracija. Zato je parlament mesto gde se o tome mora razgovarati", istakao je lider LDP.

Jovanović je predložio da na sednicu Odbora za evropske integracije budu pozvani potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, predstavnici Kancelarije za evropske integracije i druge državne funkcionere i službenike uključene u ovaj proces.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.