Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sprema Venecueli embargo na oružje?

BRISEL - Evropska unija sprema se da usvoji embargo na oružje protiv Venecuele i razmotriće dodatne sankcije kao odgovor na političku krizu u toj južnoameričkoj zemlji, navode danas neimenovane diplomate EU.

Najavljene mjere nagovještavaju promjenu tona u Briselu, koji se ranije odupirao pooštravanju stava prema Karakasu, ocjenjuje Rojters.

"Ti koraci su danas odobreni, što utire put njihovom usvajanju na sastanku ministara spoljnih poslova tog bloka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << idućeg ponedjeljka", rekao je neimenovani diplomata EU, dodavši da je podrška ministara samo formalnost.

Međutim, odluke koje su ambasadori EU donijeli na današnjem sastanku samo su pripremile pravnu osnovu za sankcije, bez bilo kakvih imena.

Drugi diplomata EU rekao je da bi zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava bili nametnuti venecuelanskim zvaničnicima, "ukoliko bi razvoj situacije to zahtjevao".

Ako bude usvojen, embargo na oružje biće praćen zabranom izvoza opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje, navode diplomate.

Španija se odavno zalaže za sankcije bliskim saradnicima predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, koga Vašington optužuje za uvođenje diktature, ali je EU podijeljena u vezi sa pitanjem koga pogoditi sankcijama, dok je Britanija Venecueli značajan snabdjevač oružja.

Diplomate kažu da su prekretnicu za vlade EU činili regionalni izbori koji su išli na ruku Madurovim socijalistima prošlog mjeseca, napominje britanska agencija.

U međuvremenu, venecuelanska ustavotvorna skupština, koja ima široka ovlašćenja, usvojila je danas zakon koji predviđa oštru kontrolu nad medijima i kazne zatvora u trajanju do 20 godina svakom ko "podstiče mržnju", prenosi AP.

Ovaj zakon zabranjuje Venecuelancima da šire bilo kakve poruke koje podstiču nasilje ili mržnju putem televizije, radija ili društvenih mreža.

Za kršenje zakona predviđene su stroge kazne - svako ko javno promoviše mržnju usmerenu protiv određenih grupa - uključujući za političku orijentaciju - mogao bi se suočiti s kaznom zatvora u trajanju od 10 do 20 godina.

Novi zakon, takođe, omogućava državi da naloži javnim ili privatnim medijima da emituju poruke "usmjerene na promovisanje mira" tokom 30 minuta svake nedjelje.

Predsjednik Maduro i njegovi saveznici često optužuju opoziciju da promoviše mržnju, navodi američka agencija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPREMA SE EVROPSKA VOJSKA? Članice EU potpisuju odbrambeni pakt

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2017

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Nemačka se nadaju da će sporazum ujediniti nacije u čvršćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumeva vojnike i oružje Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedelje u...

Nastavak na Večernje novosti...

EU uvodi embargo na oružje Venezueli

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2017, 00:17

EU će uvesti embargo na izvoz oružja Venezueli i razmotriti druge sankcije kao odgovor na političku krizu u toj južnoameričkoj zemlji, najavili su zvaničnici te zemlje...Te dve mere približiće Uniju SAD-u koji je već uveo sankcije ranije ove godine i upućuju na promenu politike Brisela koji...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.