EU spremna na mini trgovinski rat

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 20:41

EU spremna na "mini trgovinski rat"

Udvostručenje trgovinskog deficita u dve godine biće glavna tema septembarskog sastanka EU-Kina.

Rastući deficit koji Evropska unija ostvaruje s Kinom motivisaće Brisel da na bilateralnom sastanku zakazanom za septembar zauzme oštriji stav prema Pekingu što se tiče trgovinskih barijera.

Kako je u intervjuu za Fajnenšel tajms kazao Valdis Dombrovskis, evropski poverenik za trgovinu, "zapanjujući trgovinski deficit" koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropska unija beleži s Kinom naglašava potrebu da azijska ekonomska velesila snažnije otvori svoje tržište za evropsku robu i usluge, prenosi Poslovni dnevnik.

Neuravnoteženi odnosi

Prošle godine trgovinski deficit dosegnuo je gotovo 400 milijardi evra što je dvostruko više nego samo pre dve godine.

"Trgovinski odnosi između EU-a i Kine su vrlo neuravnoteženi. Kina održava veliki trgovinski suficit. S druge strane, nivo otvorenosti kineskog tržišta nije isti kao nivo otvorenosti evropskog", kazao je Dombrovskis.

Kako primjećuju analitičari, njegov stav je sve sličniji onome koji je zauzela američka administracija. Podsetimo, američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj nedavno je istakla da Kina mora da koriguje “neuravnotežene” odnose, koji su “nezdravi” i štete američkoj ekonomiji.

Međutim, dosadašnji američki pristup uvođenja carina na kinesku robu i izvoznih zabrana nije bio preterano uspešan. Naime, prošlogodišnja vrednost uvezene kineske robe i usluga dosegla je rekordni nivo.

Valdis Dombrovskis ističe kako Evropska unija želi da zadrži dobre odnose s drugom svetskom ekonomijom po veličini, ali da se trgovinske brojke moraju raspraviti na Ekonomskom i trgovinskom dijalogu EU-Kina. Naime, prošlogodišnji izvoz EU-a u Kinu tek je neznatno povećan, na 230 milijardi evra dok je vrednost kineskog izvoza u Evropu dosegla 626 milijardi evra. To je gotovo petina ukupne trgovinske razmene EU-a.

Dombrovskis ističe kako će septembarski razgovor između njega i kineskog potpredsednika vlade “pružiti priliku da se o tim pitanjima razgovara i pronađe rešenje”.

Međutim, europski trgovinski poverenik je naslutio da u slučaju neuspeha razgovora, EU može iskoristiti neke od alata trgovinske politike koji su joj na raspolaganju.

Među njima je instrument koji omogućava odmazdu protiv trgovinskih mera usmerenih na promenu spoljne politike, poput bojkota evropske robe. Tu je i mogućnost blokade ulaganja u EU od strane kompanija koje primaju državne subvencije. Valja istaći i mogućnost zatvaranja evropskog tržišta javne nabavke za kompanije iz država koje ne dopuštaju evropskim kompanijama učestvovanje u javnoj nabavci.

Izvozne restrikcije

Dombrovskis je naglasio kako je ovde reč o smanjenju rizika, a ne o odvajanju od Kine.

"Treba da nađemo načine da sarađujemo s Kinom dok smanjujemo rizike i moguće strateške zavisnosti”, kazao je evropski poverenik za trgovinu.

Na njegovoj meti kritika našla se i prošlonedeljna najava Pekinga da će uvesti izvozne restrikcije na galijum i germanijum, retke metale koji se koriste u proizvodnji kompjuterskih procesora, pametnih telefona i električnih vozila.

"Radimo detaljnu analizu potencijalnog uticaja na lance snabdevanja i EU industriju i zaista postoji bojazan da te restrikcije idu iznad onoga što je potrebno za zaštitu osnovnih bezbednosnih interesa", kazao je Dombrovskis.

On smatra da bi Kina trebala da uvede ograničenja izvoza samo kada su utemeljena na relevantnim bezbednosnim pitanjima i u skladu s pravilima Svetske trgovinske organizacije (WTO).

"Kina je imala ogromne koristi od članstva u WTO-u, ali velik deo njenih trgovinskih praksi ustvari iskrivljuje ta pravila”, ocenio je Dombrovskis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU spremna na "mini trgovinski rat"

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2023

Udvostručenje trgovinskog deficita u dve godine biće glavna tema septembarskog sastanka EU-Kina. Rastući deficit koji Evropska unija ostvaruje s Kinom motivisaće Brisel da na bilateralnom sastanku zakazanom za septembar zauzme oštriji stav prema Pekingu što se tiče trgovinskih barijera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.