EU se otvara za arapske ulagače

Izvor: BKTV News, 13.Nov.2017, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se otvara za arapske ulagače

Boravišnu dozvolu automatski u Grčkoj stiču oni koji ulože od 250.000 evra.

Evropa i arapske zemlje bi trebalo da bolje sarađuju na ekonomskom planu, zaključak je "EU - arapskog svetskog samita" održanog u Atini.

U krizama poljuljanim jugoistočnim članicama Evropske unije se na arapski svet ne gleda samo kao na potencijalno tržište, nego i kao na potencijalnog partnera, a sve je više >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zemalja jugoistočne Evrope, poput Grčke, Kipra i Malte, koje žele da od ovih veza profitiraju, zbog čega prisvajaju ulogu "mosta" između evropskog kontinenta i arapskog sveta, piše "Dojče vele".

Jedan od instrumenata privlačenja finansijski snažnih ulagača s Bliskog istoka je i mehanizam "zlatne vize", prema kojem svaki pojedinac koji u Grčkoj uloži najmanje 250.000 evra, automatski stiče boravišnu dozvolu u toj zemlji, a time i slobodno kretanje po celoj Evropskoj uniji.

Međutim, dosad je u Grčkoj samo 145 osoba iz severne Afrike i Bliskog istoka steklo ovakvu vizu.

"Problem je još uvek birokratija. U Turskoj sve to ne traje više od mesec dana", kritikovao je predsednik Grčko-arapske trgovinske komore Rašad Magber.

Filip Simon iz Nemačke industrije i trgovinske komore (DIHK) smatra da upravo pravo EU pruža mogućnosti za sklapanje novih trgovinskih ugovora, ali da arapske zemlje ignorišu dimenziju EU, te radije još uvek pregovaraju sa predstavnicima pojedinih zemalja članica, uprkos tome što okvir EU pruža mnogo veće mogućnosti.

Samit u Atini je mnogima poslužio za ostvarivanje novih kontakata i sklapanje novih sporazuma, a premijer Malte DŽozef Muskat je pohvalio primer jedne palestinske građevinske kompanije sa sedištem na Malti koja je u Atini dogovorila mnogo projekata sa grčkim kompanijama.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.