EU se oglasila o non-pejperu Španije o Kosovu

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se oglasila o "non-pejperu" Španije o Kosovu

Brisel -- Komentarišući postojanje "non-pejpera" Španije koja se protivi uključivanju Kosova u EU, portparolka EK Maja Kocijančič izjavila da bi trebalo sačekati.

Prema njenim rečima, strategija Evropske komisije "pokriva" ceo region i trebalo bi da se sačeka da se taj dokument predstavi, a potom će se, u skladu sa procedurom, čuti i mišljenja zemalja-članica.

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, koja će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti usvojena 6. februara na kolegijumu komesara u Strazburu, Španija je ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju, već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces, objavio je danas prištinski dnevnik Koha Ditore.

Kako navodi list, Španija je u pismu, za koje se kaže da je EK poslato u "non-pejper" formi, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i dodala da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

"Koha" je takođe objavila da je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj u ime Prištine uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.

Ni Margaritis Šinas, takođe portparol Komisije, ni Maja Kocijančič, koji su danas odgovarali na pitanja srpskih i albanskih novinara na redovnom brifingu, nisu hteli to da komentarišu, ističući da prvo treba sačekati i videti sve elemente dokumenta.

Na pitanje Tanjuga koliko stav jedne zemlje-članice i to tako čvrst stav kao što ima Španija može da utiče na EK, ali i kako komentarišu pismo Hodžaja, Kocijačičeva, kaže:

"Strategija je dokument koji će usvojiti Evropska komisija, ona pokriva ceo region. Dobijamo stavove, mišljenja zemalja-članica ali to je dokument EK. Kada jednom dokument bude usvojen on ide na Savet i onda ga razmatraju zemlje članice. Prvo da vidimo da dokument bude predstavljen a onda će uslediti diskusija."

Prema njenim rečima, radi se o važnom dokumentu, jednom od važnih koraka za Zapadni Balkan ove godine. Podsetila je da je Zapadni Balkan prioritet za aktuelno, bugarsko, predsedavanje EU , da će biti više sastanaka ove godine uključući samit u Sofiji u maju. Još jednom je rekla da startegija pokriva ceo region, kao i da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU o španskom "non-pejperu" o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2018

Komentarišući postojanje "non-pejpera" Španije koja se protivi uključivanju Kosova u EU, portparolka EK Maja Kocijančič izjavila da bi trebalo sačekati...Prema njenim rečima, strategija Evropske komisije "pokriva" ceo region i trebalo bi da se sačeka da se taj dokument predstavi, a potom će...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.