Izvor: Radio 021, 18.Mar.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU saopštila da nikada neće priznati ilegalnu aneksiju Krima

Evropska unija saopštila je povodom pete godišnjice ruske "ilegalne aneksije" Krima da ne priznaje i neće priznati to "kršenje međunarodnog prava" i da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"EU je više puta saopštila da ne priznaje i neće priznati kršenje međunarodnog prava. Mi ćemo nastaviti da primenjujemo našu politiku nepriznavanja te ilegalne aneksije. Ponavljamo čvrsto uverenje da je Krim Ukrajina", navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

EU ističe svoje jedinstvo i posvećenost tome da Krim ostane visoko među njenim prioritetima. U saopštenju se navodi da je povećana militarizacija Krima i Sevastopolja u proteklom petogodišnjem periodu imala negativan uticaj na bezbednosnu situaciju u celom regionu Crnog mora. Ukazuje se na "opasno povećanje tenzija u Kerčkom moreuzu u novembru", kao na još jednu posledicu te "ilegalne aneksije".

EU izražava očekivanje da će Rusija osloboditi zarobljene ukrajinske mornare i brodove "bezuslovno i bez odlaganja". EU podseća da je u petak proširila spisak sankcija na još osam osoba uključenih u taj incident i da su slične sankcije uveli i njihovi transatlantski partneri. Kako se navodi, to pokazuje jedinstvo i "snažan odgovor na tu neopravdanu upotrebu sile" od strane Rusije.

EU je takođe navela da se tokom pet godina sprovode sistematske restrikcije osnovnih prava Tatara na Krimu. Ukazuje se da je Oleh Sentsov koji se nalazi u ruskom zatvoru prošle godine dobio nagradu Saharov. EU poziva da se istraže sva kršenja ljudskih prava.

Rusija danas obeležava petu godišnjicu pripajanja Krima, što je zapad osudio i zbog čega joj je uveo sankcije.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.