EU razmatra upotrebu oznaka za zdravu i nezdravu hranu na ambalaži

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Okt.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU razmatra upotrebu oznaka za zdravu i nezdravu hranu na ambalaži

Radi se o oznakama na ambalaži hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je evrozastupnicima dala kandidatkinja za evropsku poverenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na sastanku u odboru za okolinu, zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrst informacije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kako će krajem 2019 komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom delu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja poverenici. Sistem oznaka je jednostavan za implementaciju, a kupcu pomaže da donese odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Evrope prekomerno teško ili gojazno„, kazala je članica odbora i potpredsednica evrosocijalista Biljana Borzan.

Sistem „Nutri-score“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije. Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sistem su se uključili u projekat kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sistem počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Poreska presija nije jedini način da se to postigne. U tom smeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Evropskom parlamentu i Hrvatskoj„, najavila je Borzan.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.